Începe marea anvelopare în sectorul 1 al Capitalei. Peste 190 de blocuri vor fi reabilitate termic anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 190 de blocuri din sectorul 1 vor fi reabilitate termic în acest an, iar constructorii au montat deja schelele la 35 dintre acestea. Autoritatea publică locală a anunţat că plăteşte integral lucrările de termoizolare.

„Doresc să-i asigur pe cetăţenii sectorului 1 că, până la finalizarea anvelopării tuturor blocurilor din această zonă administrativă, programul de reabilitare termică va continua în aceleaşi condiţii ca şi până acum – gratuit. Am decis ca în anul 2014 să accelerăm reabilitarea blocurilor pentru ca toţi locuitorii să se bucure în cel mai scurt timp de beneficiile termoizolării“, a declarat primarul Andrei Chiliman.

Reprezentanţii primăriei spun că în urma reabilitării termice, raportul dintre consumul de energie termică şi pierderile de căldură se echilibrează, iar facturile plătite de bucureşteni pentru întreţinerea apartamentului se reduc semnificativ. De asemenea, aceştia susţin că beneficiile reabilitării termice se fac simţite şi în zilele de vară când temperaturile sunt foarte ridicate, nu doar iarna, prin faptul că în apartamentul termoizolat se păstrează o temperatură cu 5-6 grade mai mică decât în blocurile nereabilitate termic.

Certificat de performanţă energetică

Odată cu anveloparea gratuită a blocurilor, proprietarii primesc gratuit şi certificatul de performanţă energetică pentru clădire. Certificatul energetic se acordă pe bloc şi nu pentru fiecare apartament în parte.

„Începând cu data de 20 iulie 2013, dată la care a intrat în vigoare legea care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, proprietarii de imobile nu-şi mai pot vinde sau închiria locuinţa în lipsa certificatului energetic. Astfel, contractul de vânzare - cumpărare şi cel de închiriere pot fi anulate dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic“, se arată într-un comunicat de presă.

Certificatul energetic este un document oficial valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. De la începutul programului, în anul 2008, 628 de blocuri au fost anvelopate în sectorul 1, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din totalul imobilelor eligibile de a intra în program. Până la sfârşitul anului 2015, administraţia locală şi-a propus să finalizeze programul de reabilitare termică.

Pe aceeaşi temă:

Modificarea legii privind reabilitarea termică, respinsă de Camera Deputaţilor. Efectele devastatoare de la care au fost salvate clădirile de patrimoniu

Cum arată Hanul Gabroveni din Centrul Istoric, înainte de a fi deschis: sală de expoziţie, cafenea şi punct de informare turistică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite