Problemele tinerilor din Republica Moldova: sărăcie, şomaj şi boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Republica Moldova se confruntă cu probleme precum sărăcia, oportunităţi economice scăzute, dar şi probleme de sănătate. 29% dintre tineri nu au parte de o instruire profesională şi nu sunt angajaţi în câmpul muncii, iar alte 16% sunt plecaţi în căutarea unui loc de muncă peste hotare.

De asemenea, şase din 10 persoane infectate cu virusul HIV sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, arată datele celui de-al treilea Barometru Demografic făcut public joi, 17 decembrie.

Tinerii neangajaţi în câmpul muncii nu sunt asiguraţi medical de stat. Deşi numărul de cazuri de tuberculoză în rândul tinerilor este în descreştere în ultimii ani, totuşi 32% din persoanele infectate sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani. Totodată, circa 14% dintre cazurile noi depistate cu infecţia HIV în anul 2013 revin persoanelor de 15-24 de ani. De asemenea, 24% dintre bărbaţii cu aceeaşi vârstă sunt fumători, iar în rândul tinerelor acest procent este de 4,3%.

Salarii mici

Datele Barometrului Demografic mai arată că familiile tinere sunt vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Potrivit unor cercetări, circa 29% din familiile tinere din Republica Moldova nu sunt adaptate condiţiilor sociale şi economice actuale, 77% din aceste familii au copii şi doar o treime din ele au propria locuinţă. De asemenea, salariile tinerilor specialişti sunt mici şi nu le permite acoperirea minimului necesar pentru trai.

Şomaj masiv

Patru din zece şomeri înregistraţi oficial în ţara noastră sunt tineri de 15-29 de ani. Printre aceştia, trei din cinci sunt bărbaţi, şapte din zece provin din mediul rural, iar nouă din zece au vârsta de 20-29 de ani. În comparaţie cu ţările vecine, Republica Moldova are cea mai mică rată de ocupare a tinerilor în câmpul muncii. Totuşi, dintre tinerii care lucrează, peste 10% nu au contracte individuale de muncă.

Exod peste hotare

Numărul studenţilor moldoveni care pleacă la studii peste hotare este în creştere în fiecare an. Potrivit datelor statistice ale ţărilor care găzduiesc studenţii (România, Rusia, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, Ucraina, Statele Unite ale Americii, programul academic de schimb ERASMUS şi CEPUS), pentru anul de studii 2013-2014, numărul tinerilor plecaţi era de peste 24.000, cu 4.000 mai mult decât în 2011-2012. Totuşi, statistica ţărilor-gazdă arată o cifră de patru ori mai mare decât statistica naţională, deoarece o bună parte dintre tineri îşi încearcă oportunităţile individual direct la instituţiile din străinătate.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din 2014, din 378.000 de tineri plecaţi peste hotare, peste 193.000 se aflau acolo în căutarea unui loc de muncă.

447 de mii de tineri din Republica Moldova nu sunt angajaţi în câmpul muncii, ceea ce reprezintă 66% din numărul total al acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite