Bulevardul lui Ştefan cel Mare şi al mormanelor de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea coşurilor de gunoi din staţiile de troleibuze lasă de dorit. FOTO Alexandru Tarlev
Starea coşurilor de gunoi din staţiile de troleibuze lasă de dorit. FOTO Alexandru Tarlev

În municipiul Chişinău, locuitorii deseori se plâng de lipsa coşurilor de gunoi. Nici staţiile de troleibuze nu sunt toate dotate cu astfel de tomberoane, de aceea sunt înconjurate cu hârtii, mucuri de ţigară sau sticle. Astfel, oraşul se transformă din unul aparent ecologic în unul murdar şi cu un aspect mai puţin estetic.

Le-am dat dreptate oamenilor după ce am „inspectat” bulevardul central, care se presupune a fi faţa capitalei. Chiar dacă o mare parte din vină o poartă înşişi oamenii - multe dintre aceste tomberoane fiind deteriorate - , am rămas surprinşi nu doar că aceste coşuri lipsesc în staţii, dar şi că autorităţile aruncă responsabilitatea pe seama unui agent economic.

De-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău există 13 staţii de troleibuz. Majoritatea dintre ele sunt zilnic aglomerate. Însă la jumătate dintre acestea lipsesc coşurile de gunoi. Chiar dacă găsim, la unele staţii, câte un coş sau două, starea lor lasă de dorit. 

Părerile oamenilor sunt împărţite. În staţia de la strada Tighina, unde nu există niciun coş, două doamne - Galina şi Vera - s-au arătat profund nemulţumite de această situaţie. 

cosuri de gunoi

„La noi lumea e neruşinată. Aruncă ce vor şi unde vor. Ce să facă Dorin Chirtoacă de unul singur împotriva atâtora?”, s-a întrebat Vera. Iar Galina s-a grăbit s-o contrazică: „Cum să păstrezi ordinea publică, dacă nu ai unde să arunci gunoiul?”. Doamnele încercau să mă convingă cine e mai vinovat, dar au concluzionat că în staţiile de troleibuze au fost amplasate tomberoane, dar au fost furate şi duse la metal uzat. „Poliţia nu trebuie să doarmă, ci să ia măsuri”, mai adaugă femeile, dosindu-şi biletele de la troleibuz în buzunare.

Au fost cândva…

Am constatat lipsa tomberoanelor şi în staţiile de la strada Armenească, de la Cinematograful „Patria”, str. Serghei Lazo, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”, dar şi la staţia Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. La cea din urmă, care parcă ar fi menită pentru a cultiva omul, tocmai despre cultură nu poate fi vorba. L-am surprins acolo, măturând, pe domnul Vasile. Dintr-un pilon de fier, scotea un morman de hârtii, pachete şi sticluţe lăsate de trecători. El spune că face asta în fiecare zi şi afirmă că tomberoanele din staţia respectivă nu au fost furate, ci au fost scoase intenţionat la începutul toamnei. 

cosuri de gunoi

De-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt am găsit multe coşuri de gunoi distruse sau ruginite. Anatol, Igor şi Ludmila, aşteptând troleibuzul, îmi spun că o soluţie ar fi instalarea camerelor video în staţiile de troleibuz şi aplicarea amenzilor pentru încălcările care vor fi înregistrate.

Responsabilitatea nimănui

Silviu Muşuc, şeful poliţiei municipale, susţine că nu a primit nicio sesizare de furt sau de dispariţie a coşurilor din partea direcţiei responsabile de amenajare.

Nu am reuşit însă să identificăm direcţia responsabilă de amenajare. De la Întreprinderea Municipală „Regia Autosalubritate” am fost redirecţionaţi spre Direcţia generală locativ-comunală, iar de aici - spre compania EPA Media. Aceasta este întreprinderea care gestionează staţiile de troleibuze şi respectiv, amenajarea acestora cu coşuri de gunoi, ne-au spus responsabilii din aceste direcţii.

Discuţie cu un student de la Medicină, originar din Israel 

cosuri de gunoi

- De ce credeţi că lipsesc coşurile de gunoi din staţiile de troleibuz?

- Oamenii! Ei sunt vinovaţi. Apoi autorităţile.

- Ce o să faceţi cu filtrul ţigării pe care o fumaţi?

- Răspund sincer - o voi arunca jos.

- Cum se procedează la voi în ţară în aceste situaţii?

- La noi sunt amenzi mari pentru aruncarea gunoiului în spaţiile publice. De aceea, acolo oamenii nu procedează aşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite