Bolile de inimă, principala cauză a deceselor în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova au fost înregistrate aproape  40.000 de decese în anul 2014, cu 3,8% mai mult comparativ cu anul precedent. Cele mai multe decese au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori şi bolile aparatului digestiv, informează Biroul Naţional de Statistică.

Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate structura mortalităţii pe cauze de deces nu s-a schimbat faţă de anii anteriori. Astfel, cele mai multe decese - 57,9% au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori - 15,1% şi bolile aparatului digestiv - 9,2%. De asemenea, 7,7% dintre decese survin în urma accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, iar 4,3% dintre acestea sunt cauzate de bolile aparatului respirator. 

Bolile inimii – caracteristică a societăţii moderne

Bolile cardiovasculare rămân cea mai mare cauză a deceselor şi la nivel mondial, deşi de-a lungul ultimelor două decenii rata mortalităţii cardiovasculare a scăzut în ţările cu venit ridicat. În acelaşi timp, decesele şi bolile cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă în ţările mici şi cu venituri medii. Totodată, femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme ale sistemului circulator.

Anul trecut în Republica Moldova, 66,7% dintre decesele în rândul femeilor au survenit din cauza acestor afecţiuni, şi doar 49,8% dintre bărbaţi şi-au pierdut viaţa din cauza problemelor circulatorii. Olga Gagauz, şef al Centrului Cercetări Demografice afirmă că afecţiunile aparatului circulator sunt specifice societăţii moderne. „Bolile aparatului circulator sunt reprezentate de o serie de afecţiuni precum hipertensiunea, insuficienţa cardiacă, miocarditele şi sunt specifice societăţii moderne. Cele mai multe decese survin anume din această cauză pentru că nu există programe speciale de reducere a cazurilor de boli ale inimii şi nu se înregistrează progrese în prevenirea acestor afecţiuni”, explică Olga Gagauz. 

Mor mai mulţi bărbaţi decât femei

În anul 2014 s-au înregistrat 20.606 decese în rândul bărbaţilor şi 18.888 de decese în rândul femeilor. În cazul bărbaţilor, 16,7% dintre decese au avut loc din cauza tumorilor, 11,6% din cauza accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, iar 9% din cauza bolilor aparatului digestiv. Olga Gagauz subliniază faptul că speranţa la viaţă în Republica Moldova este foarte mică comparative cu ţările europene. „Noi practic  trăim cu 10 ani mai puţin decât cetăţenii din state precum Franţa, de exemplu. De vină e modul de viaţă, accesul redus la serviciile medicale eficiente”.

Se înregistrează o statistică deosebit de alarmantă şi cu privire la sinucideri. În anul 2012 s-au sinucis 15 copii, mai mult decât în anul 2011 (9 cazuri). Cei mai mulţi dintre copiii care au recurs la suicid locuiau în localităţi rurale, majoritatea fiind băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani. Şi rata infectării cu virusul HIV este destul de ridicat, în pofida măsurilor şi programelor implementate în combaterea acestei maladii. Începând cu primele cazuri semnalate, din anul 1987 până în prezent morbiditatea prin HIV a crescut vertiginos, ajungând la începutul anului 2015 la peste 9.000 de cazuri. 

Mortalitatea în profil teritorial

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ şi în profil teritorial. Decesele cauzate de bolile  aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele Donduşeni, Briceni, Ocniţa. Mai multe cazuri de apariţie a tumorilor s-au înregistrat în Donduşeni, Taraclia, UTA Găgăguzia, Rîşcani, pe când bolile aparatului digestiv sunt mai răspândite în zona centrală a ţării, în raioanele Călăraşi, Orhei, Străşeni, Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

Rata crimelor în Republica Moldova

În anul 2012, în Republica Moldova au fost săvârşite 229 de crime, conform site-ului homicide.igarape.org.br, un portal care monitorizează rata omuciderilor din întreaga lume. Cele mai multe victime au fost bărbaţi – 73%, iar 5% dintre omoruri au fost săvârşite cu arme de foc, pe când în cazul celorlalte 95% au fost folosite alte arme. La 100.000 de locuitori, rata omuciderilor din Republica Moldova atinge cifra de 6.5.

În Germania, de exemplu rata crimelor este de 0,8 la 100.000 de locuitori, cu 662 de crime săvârşite în anul 2011, în condiţiile în care ţara are o populaţie de peste 80 mln. de oameni. Conform datelor prezentate de portalul homicide.igarape.org.br cele mai multe crime sunt săvârşite în America Latină, 1 din 5 oameni omorâţi în fiecare an fiind venezuelean, columbian sau brazilian. În anul 2012, 437.000 de oameni din întreaga lume au fost victimele omuciderilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite