„Armata” transnistreană este o maşinărie a torturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-numita armată transnistreană se ghidează în continuare de regulile nescrise sovietice care fac posibilă tortura în rândul ostaşilor. Adevărul Moldova a vorbit cu un fost militar din stânga Nistrului care a fugit din armata transnistreană din cauza „Dedovşcinei” care oferă dreptul ostaşului mai vechi să-i tortureze pe ostaşii tineri.

Liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a semnat recent două decrete privind mobilizarea rezerviştilor. Este vorba despre mobilizarea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. The Telegraph a enunţat o ipoteză conform căreia mobilizarea se face în contextul temerilor privind izbucnirea unor noi confruntări armate în Transnistria.

Decretele au fost semnate pe 16 iulie. Primul este cu privire la „serviciul militar în anul 2015 al ofiţerilor rezervişti”, iar cel de-al doilea – cu privire la „mobilizarea în anul 2015 a cetăţenilor care nu se află în rezervă”. Ambele au intrat în vigoare pe 17 iulie.

Explicaţiile „ministerului apărării”

Aşa-numitul minister al apărării al Transnistriei a reacţionat la difuzarea acestei informaţii în mass-media precizând că mobilizarea, de fapt, nu este ieşită din comun şi reprezintă o normalitate. „Statul realizează anual mobilizarea cetăţenilor care se află în evidenţa militară. Astfel, pe parcursul anului 2015 în serviciul militar vor fi înrolaţi bărbaţii cu vârstele cuprinse între 18 şi 27 de ani care se află în evidenţa militară şi care nu se află în rezervă, inclusiv cei care au pierdut dreptul la amânare din diverse motive. Mai mult, în cadrul serviciului militar vor fi aduşi şi cetăţenii care au încălcat regulile de evidenţă militară. În rândurile militarilor vor fi înscrişi şi tinerii care au absolvit instituţiile de învăţământ profesional care au fost transferaţi în rezervă cu atribuirea gradului de ofiţer”, se menţionează în comunicat.

Potrivit Tiraspolului, mobilizarea din acest an este rezultatul unei munci sistemice şi asidue a „executivului” privind asigurarea legii cu privire la serviciul militar al cetăţenilor. În anul 2014, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a emis un alt decret potrivit căruia serviciul militar în termen devine mai scurt cu 6 luni, de la un an şi jumătate la un singur an.

Adevărul Moldova a discutat cu un fost militar în termen din aşa-zisa armată transnistreană care a fugit de forţele armate separatiste. Bărbatul are 27 de ani şi locuieşte în Chişinău şi a cerut să rămână în anonimat.

Victimă a torturii

Petru (nume schimbat - n.r.) este originar din Tighina şi a fost înrolat în forţele armate ale republicii separatiste când avea 18 ani, în anul 2006-2007, în batalionul de artilerie din Tiraspol. Pe adresa unde locuia i-a venit chemarea la comisariatul militar pentru a fi înrolat în armată. Tânărul a mers fără ezitare în armată pentru că şi-a vrut să îndeplinească serviciul.

Peste câteva luni, Petru a fugit din armata transnitreană din cauza torturii instituită de „Dedovşcina” (trad. din rusă: „ded” - bătrân) - o practică neformală care îşi are rădăcinile în Armata Sovietică unde ostaşul care a fost mobilizat mai înainte are autoritate absolută asupra militarului care a fost mobilizat după acesta. Militarul „bătrân” ar avea dreptul să-i tortureze pe novici. Ofiţerii adesea închid ochii la acest sistem neformal din cadrul armatei. De regulă, novicele devenea „bătrân” după un an şi deja avea şi el dreptul să-i tortureze pe cei nou-veniţi.

„Dedovşcina”

Dedovşcina a fost foarte dură. „Bătrânii” îţi spuneau să aduci ţigări, bomboane sau alte chestii. Dacă nu aveai, mâncai bătaie. Puteau să te scoale la miezul nopţii şi să te trimită la magazin de unde să le cumperi de banii tăi ţigări sau ce aveau nevoie. Într-o seară, am fost bătut aşa de tare încât nu puteam să-mi mişc mâinile. După ultima bătaie, am fugit”, explică tânărul.

Modalităţile de tortură sunt diverse. Ostaşul era pus să facă flotări cu o singură mână, iar „bătrânul” îi aplica lovituri cu piciorul în piept. O altă tortură presupunea să stai drept cu spatele la perete, iar „bătrânul” aplica lovituri în piept cu un obiect dur. Sau luau ţevile de la pat şi îi loveau pe ostaţi pe dosul palmei, iar mâinile erau udate imediat cu apă rece, pentru ca să nu apară vânătăi. „Te loveau şi cu taburetul de fier peste cap. Eu am fost lovit cu ţeava pestea ambele mâini că nu le mai puteam mişca”.

Mită de 3.500 dolari

Odată, tânărul fusese trimis de torţionari după ţigări. Acesta a sărit gardul unităţii militare, s-a dus acasă şi nu a mai revenit. Petru îşi mai aduce aminte că în iarna anului 2007, unitatea era încălzită foarte prost, încât ostaşii dormeau îmbrăcaţi la temperaturi de minus 18 grade Celsius.

Tânărul nici până acum nu s-a întors la Tighina. Nu are dreptul - va fi închis pentru că este dezertor. Merge acasă ocolind aşa-zisele posturi vamale pentru a-şi vizita mama. Acum doi ani, a mituit un angajat al organelor interne transnitrene cu 3.500 de dolari SUA pentru a i se face livret militar şi să fie scos de la evidenţa militară ca fiind dezertor, însă poliţistul a luat banii şi nu a mai aranjat ceea ce i-a promis. El se gândeşte să mai repete acest lucru în viitor pentru a putea să se întoarcă în Tighina, unde este casa şi familia lui.

Potrivit unei informaţii care circulă pe internet, Transnistria ar avea 80.000 de rezervişti, iar armata funcţională ar fi constituită din 7500 de cadre militare şi ostaşi în termen.
Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite