Votanţii din Republica Moldova, controlaţi electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În
localităţile din partea dreaptă a Nistrului vor fi organizate secţii de votare
pentru cetăţenii din Transnistria
În localităţile din partea dreaptă a Nistrului vor fi organizate secţii de votare pentru cetăţenii din Transnistria

Registrul electronic al alegătorilor va fi introdus pentru prima dată pe întreg teritoriu al Republicii Moldova la scrutinul parlamentar din acest an, a anunţat Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

În cadrul unui interviu acordat RTR-Moldova, Iurie Ciocan a declarat: „În fiecare secţie de votare vor fi instalate cel puţin două calculatoare care vor avea acces la registrul electronic al alegătorilor. Membrii comisiilor electorale vor putea oricând să verifice în cazul dacă vor avea dubii asupra unui alegător, nu-l vor găsi în listele electorale sau dacă mai figurează în lista electorală a altor circumscripţii. Astfel, vom lichida orice suspiciune despre fraudarea alegerilor”. În acelaşi context, Ciocan a subliniat că în mandatul său de 11 ani nu a fost fraudat nici un scrutin: „Poate că au fost cazuri de cumpărare a alegătorilor cu bani sau cadouri, însă nu au fost cazuri de fraudare a voturilor. Nici în aprilie, 2009, după ce au fost aduse acuzaţii în acest sens, nu au fost prezentate probe relevante”.

Preşedintele CEC a mai spus că în localităţile din partea dreaptă a Nistrului vor fi organizate secţii de votare pentru cetăţenii din Transnistria. De asemenea, transnistrenii vor putea vota şi la secţii speciale amenajate în Chişinău şi Bălţi. În listelele electorale vor figura peste 2,7 milioane de alegători, dintre care peste 200 de mii din regiunea transnistreană.

Iurie Ciocan a mai adăugat că la 15 septembrie Ministerul Justiţiei va prezenta CEC lista partidelor legal înregistrate, care vor putea participa la scrutin, după care începe înregistrarea pentru cursa electorală, care va dura până la 30 octombrie. Odată ce formaţiunea politică se va înregistra la CEC, va avea statutul de concurent electoral, va beneficia de un anumit număr de apariţii gratuite la televiziunea publică şi va fi supus monitorizării stricte a resurselor financiare investite în campania electorală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite