Vlad Plahotniuc: Îmi este caracteristic să obţin ceea ce mi-am propus. Anume asta-i deranjează cel mai mult pe oponenţii mei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui interviu pentru presa ucraineană, publicat vineri, 25 august, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a vorbit despre problema transnistreană, relaţiile sale cu partidele proeuropene din opoziţie, dar şi relaţia cu Igor Dodon.

Întrebat de jurnaliştii ucraineni cât de veridică este afirmaţia că Plahotniuc ar fi coordonatorul din umbră al puterii de la Chişinău, acesta a spus că este vorba de „sperietori inventate”: „În spatele acestei retorici se ascund relele intenţii sau necunoaşterea obiectului, necunoaşterea persoanei”.

Plahotniuc susţine că, dacă cei care afirmă că el ar fi coordonatorul din umbră l-ar cunoaşte personal, aceştia şi-ar schimba retorica.

Liderul PDM a comentat şi adresarea Chişinăului la ONU, prin care autorităţile moldovene solicită ca pe ordinea de zi a Adunării Generale să fie inclusă în discuţii problema retragerii trupelor ruse din Transnistria.

Potrivit lui, prezenţa trupelor ruse reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, dar şi a Constituţiei. În acest sens, Plahotniuc a menţionat că speră ca pin astfel de apel către organizaţiile internaţionale să contribuie la urgentarea procesului de evacuare a militarilor ruşi din regiunea transnistreană, subliniind că tot ce face Chişinăul este îndreptat spre consolidarea păcii în regiune.

„Trebuie să identificăm un alt format de menţinere a păcii pe Nistru, care nu numai ar garanta că tensionarea conflictului nu va mai avea loc, dar nici nu va ocupa samovolnic teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc pentru agenţia de presă ucraineană UNN.

Preşedintele PDM a mai declarat că nu există riscul declanşării unui conflict pe Nistru, similar celui din Donbas. De asemenea, el susţine că Moldova nu ar interese geopolitice în Transnistria, ci doar interne.

Referitor la declararea lui Dmitrii Rogozin persona non grata în Republica Moldova, democratul a precizat că „Guvernul a acţionat aşa precum trebuia în cazurile când demnitatea cetăţenilor moldoveni, dar şi a întregii ţări a fost ofensată de către un oficial înalt al altui stat”.

Acesta a mai adăugat că Moldova în continuare pledează pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse şi pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Rusia.

Comentând relaţia cu Igor Dodon, Plahotniuc a notat că divergenţele dintre Guvern şi Preşedinţie au apărut din cauza viziunilor politice diferite: „Este posibil ca neînţelegerile să crească în ajunul alegerilor”.

Plahotniuc consideră că Dodon ar putea să insiste pe impunere aagendei politici proprii, însă democratul spune că este gata să ofere o replică fiecărei acţiuni a şefului statului, dacă aceeasta contravine interesului cetăţenilor.

Plahotniuc a încercat să explice presei urcainene de ce toţi politicienii de la Chişinău s-au consolidat împotriva sa. În opinia lui, caracterul său ar fi problema opozanţilor politici.

„Eu îmi cunosc bine o caracteristică a caracterului meu. Eu duc la bun sfârşit ceea ce am planificat. Anume acest fapt îi deranjează pe ei cel mai mult, că eu pot realiza intenţiile şi sarcinile echipei noastre în Guvern, anume de a garanta un progres stabil în ţară, să rezolv probleme concrete privind dezvoltarea ţării. Ei fiind conştienţi că mie îmi reuşeşte ceea ce am planificat, ei speră să-mi distrugă planurile mele, să încetineze tempoul de lucru al Guvernului. Din fericire, oamenii tot mai clar înţeleg că încredere în opoziţie se topeşte în faţa ochilor”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite