VIDEO Despre ce a discutat Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri, 25 aprilie, la Bender, cea de-a treia întrevedere cu liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselskii. Potrivit şefuluis tatului, în cadrul întâlnirii au fost abordate mai multe „subiecte de actualitate privind actuala cooperare”.

„Am făcut schimb de opinii referitor la realizarea iniţiativei din 4 ianuarie 2017, cunoscută sub titlul „pachetul celor 8 puncte”. Am convenit să contribuim la identificarea soluţiilor de compromis pentru punctele din pachetul propus care nu au fost realizate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele susţine că a atras „atenţie deosebită la necesitatea aplicării mai multor eforturi pentru asigurarea reală a circulaţiei libere a oamenilor între ambele maluri ale Nistrului”.

„Am discutat situaţia privind operaţiunea de pacificare mixtă de la Nistru în calitate de garanţie a păcii şi a securităţii cetăţenilor, fiind un element constitutiv important al dialogului politic. Am fost unanimi vizavi de necesitatea depunerii unor eforturi conjugate susţinute pentru o funcţionare stabilă a misiunii de pacificare şi a organului său de conducere, reprezentat prin Comisia Unificată de Control (CUC), în conformitate cu Acordul din 21 iulie 1992”, a subliniat Dodon.

El şi-a exprimat „sprijinul comun pentru toţi participanţii la Operaţiunea de pacificare mixtă din Zona de Securitate, dar şi recunoştinţă Federaţiei Ruse pentru activitatea contingentului pacificator rus, pentru funcţionarea eficientă şi continuă a misiunii de pacificare, pentru eforturile depuse în scopul păstrării păcii la Nistru”. 

„În acest context, a fost subliniată stringenţa implementării unor măsuri orientate spre normalizarea funcţionării delegaţiei integrale a Federaţiei Ruse în cadrul CUC”, a precizat preşedintele.

Cei doi s-au „expus împotriva apelurilor venite din partea unor actori internaţionali cu referire la o eventuală reformatare la etapa actuală a operaţiunii de pacificare la Nistru, fără a ţine cont de necesitatea realizării unei reglementări politice ample a diferendului transnistrean, doar prin modalităţi paşnice”.

„Am reiterat poziţia comună potrivit căreia punctele de control vamal moldo-ucrainene, constituite pe porţiunea transnistreană a frontierei, nu trebuie să afecteze negativ locuitorii şi agenţii economici din regiunea transnistreană”, a spus Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite