Victor Ciobanu: În Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme off-shore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ciobanu

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că în Republica Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme off-shore. El susţine că din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sunt importante, achiziţiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aş vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toţi petroliştii noştri lucrează prin scheme off-shore şi noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decât preţul la hotar şi noi o să discutăm despre asta ani de zile”, a menţionat Victor Ciobanu.

Fostul şef la Agenţia de Servicii Publice Igor Grigoriev spune că proiectul de lege este unul bun, aduce în concordanţă cu legislaţia europeană normele din Republica Moldova. Igor Grigoriev spune că în acest proiect ar adăuga şi problema finanţării partidelor, dar şi finanţarea mass-mediei.

„Noi nu trebuie să uităm că partidele politice au fost şi sunt finanţate inclusiv din surse off-shore. De asta s-a uitat”, a menţionat fostul şef al ASP. În opinia lui, problemele nu constau doar în sursele companiilor din off-shore, dar şi în faptul că multe resurse financiare se ascund în companii de o zi pentru că prin intermediul acestora se legalizează resursele cash. „Acest cash flow revine ulterior într-o companie de bună credinţă din Republica Moldova la care poate să fie asociat şi un off-shore şi, ulterior, banii se transferă în off-shore. Aşa schemă este la „Metalferos”, spune Igor Grigoriev.

Deputatul fracţiunii PAS, blocul ACUM Vladimir Bolea, susţine că Legea privind deoffshorizarea stabileşte restricţii de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziţii publice şi concesiuni pentru persoane juridice fondate de subiecţi din jurisdicţii care nu respectă standarde internaţionale de transparenţă.

„Când vorbim despre privatizări în Republica Moldova, mai ales în sectorul bancar, noi cunoaştem că până acum nu ştim cine sunt acţionarii la foarte multe bănci, dacă nu la majoritatea. Noi vorbim de securitatea financiară a statului şi, în acest caz, este extrem de important ca noi, cetăţenii, să cunoaştem despre ce este vorba”, susţine parlamentarul.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (aşa numita lege a deoffshorizării), care vin să protejeze sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracţionale locale şi internaţionale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite