Veaceslav Negruţă: Republica Moldova nu şi-a făcut temele pentru acasă în relaţia cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova nu şi-a făcut temele pentru acasă în relaţia cu Uniunea Europeană. Cel puţin această impresie o lasă vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles, unde a prezentat realizarea punctelor stabilite de UE pentru acordarea asistenţei macrofinanciare. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, transmite IPN.

Expertul Transparency International, Veaceslav Negruta, susţine că delegaţia moldovenească a primit la Bruxelles un mesaj dur – agenda de reforme trebuie să fie realizată, reformele nu pot fi mimate, ele trebuie să dea şi rezultate. „Pornind de la punctul unu şi terminând cu punctul zece din această reformă sunt multe semne de întrebare”, spune Veaceslav Negruţă. Potrivit lui, per general impresia este că temele pe acasă nu au fost făcute şi rămân de făcut într-o anumită perioadă de timp. Totodată, pentru a primi prima tranşă din asistenţa macrofinanciară, Republica Moldova trebuia să realizeze toate cele zece puncte condiţionate de UE.

Dumitru Alaiba, expert al Centrului de Politici şi Reforme, susţine că Bruxelles-ul a transmis un mesaj foarte bun cetăţenilor şi un mesaj descurajator guvernării. Dumitru Alaiba spune că cetăţenii moldoveni trebuie să înţeleagă foarte clar că în Republica Moldova nu se guvernează transparent.

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat după şedinţa Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, care s-a întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, că Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiţii pentru ca să poată beneficia de prima tranşă din asistenţa macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană. Prima ţine de funcţionalitatea deplină a Autorităţii Naţionale de Integritate, iar alta ţine de adoptarea unui buget suplimentar pentru ca instituţiile anticorupţie să poată funcţiona.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite