Un expert rus cere Moscovei să refacă aerodromul din Tiraspol: Chişinăul pregăteşte pentru Transnistria scenariul „Nagorno-Karabah”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul militar rus Aleksei Leonkov îndeamnă Federaţia Rusă să restaureze de urgenţă aerodromul din Tiraspol, deoarece „unele forţe” de la Chişinău ar intenţiona să aplice scenariul „Nagorno-Karabah” în Transnistria, iar în lipsa unui aerodrom, Rusia nu va putea să protejeze regiunea transnistreană.

Expertul rus, citat de presa din stânga Nistrului, susţine că în cazul celui mai rău scenariu, Federaţia Rusă nu va putea interveni pentru a apăra Transnistria în lipsa unui aerodrom la Tiraspol.

Potrivit lui, forţele proromâneşti din Republica Moldova au o motivaţie de luptă suficientă şi că acestea doresc să-şi ia revanşa în Transnistria.

În acest context, el a menţionat că trezeşte îngrijorare şi poziţia Kievului. 

„Anterior, Ucraina lupta doar cu Donbasul, iar acum s-a băgat şi în Belarus, sprijină Azerbaidjanul şi priveşte în direcţia Transnistriei. În esenţă, Ucraina încearcă să se comporte în regiune la fel ca Turcia”, a mai spus expertul.

Ostilităţile din Nagorno-Karabah au reizbucnit în urmă cu o săptămână şi se află acum la cel mai grav nivel de la începutul anilor '90, când circa 30.000 de persoane au fost ucise. Un bilanţ - greu de autentificat - anunţă 230 de morţi în această regiune cu populaţie majoritar armeană care caută să se separe total de Azerbaidjan.

Conflictul riscă de-acum să se internaţionalizeze prin atragerea unor puteri regionale precum Rusia şi Turcia şi ar putea fi afectată ruta de aprovizionare cu energie din Caucazul de Sud, care transportă gaz şi petrol azer pe diverse pieţe, inclusiv în Europa. Turcia a anunţat deja că va susţine Azerbaidjanul „din tot sufletul” şi „prin toate mijloacele”.

Regiunea Nagorno-Karabah, în majoritate locuită de armeni, s-a desprins de Azerbaidjan, antrenând la începutul anilor 1990 un război care a făcut 30.000 de morţi. De atunci, frontul este aproape îngheţat în ciuda atacurilor regulate, niciun tratat de pace nu a fost semnat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite