Ucraina va susţine iniţiativa Chişinăului de evacuare a „aşa-numitei misiuni de pacificatori ruşi” din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ligislativului de la Kiev din partea „Blocului lui Petro Poroşenko” Irina Friz a declarat că Ucraina va susţine iniţiativa Republicii Moldova privind evacuarea „aşa-numitei misiuni de pacificatori din Transnistria”. Declaraţia parlamentarului ucrainean vine în contextul în care Chişinăul a solicitat ca pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU să fie inclus subiectul privind retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului.

„Ucraina va susţine iniţiativa Republicii Moldova de a lipsi de temei menţinerea aşa-numitei misiuni de pacificatori din Transnistria pe teritoriul moldovenesc. Încă o dată subliniez că noi trebuie să punem în aplicare toate mecanismele internaţionale pentru ca acest contingentul ocupant al Rusiei să fie evacuat în totalitate din Moldova”, a menţionat Irina Friz pe pagina sa de Facebook.

Deputatul i-a mulţumit reprezentantului permanent al Moldovei la ONU, Victor Moraru, pentru solicitarea semnată de acesta către ONU, privind necesitatea de a introduce pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU a problemei privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

De menţionat că, într-un comunicat de presă al MAE de la Chişinău, instituţia a subliniat că „iniţiativa Republicii Moldova nu pune în discuţie şi nu urmăreşte retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană, dar a Grupului operativ al Forţelor Armate a Federaţiei Ruse, care staţionează ilegal pe teritoriul ţării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituţionale, neutralităţii permanente, suveranităţii şi principilor imperative ale dreptului internaţional.

MAE a precizat că toate informaţiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federaţia Rusă, care spun că Moldova cere evacuarea pacificatorilor, distorsionează atât esenţa iniţiativei Republicii Moldova la ONU, cât şi a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”.

Amintim că într-un articol în Novaya Gazeta (Rusia) se menţionează că la Chişinău nu se fac deosebiri între misiunea de pacificatori şi Grupul Operativ al Forţelor Armate ruse, ceea ce înseamnă că autorităţile moldoveneşti şi-ar dori evacuarea inclusiv a pacificatorilor.

Krasnoselskii susţine că Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Liderul de la Tiraspol nu exclude că Chişinăul ar putea aplica forţa militară contra Transnistriei. În acest context, el speră pe sprijinul Rusiei în această problemă, potrivit Novaya Gazeta.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirmă că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îmgheţat de pe Nistru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite