Tiraspolul acuză Kievul: „Avioane ucrainene au violat spaţiul aerian al Zonei de Securitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia ilegală de la Tiraspol susţine că mai multe avioane ucrainene ar fi pătruns neregulamentar în spaţiul aerian din Zona de Securitate, solicitând autorităţilor de la Kiev explicaţii.

Reprezentanţii Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) au anunţat că în dimineaţa zilei de 18 septembrie, un elicopter Mi-8 a intersectat graniţa Ucrainei cu republica Moldova pe sgmentul regiunii transnistrene şi a survolat de trei ori spaţiul aerian deasupra satului Plot, raionul Râbniţa, care face parte din Zona de Securitate. Potrivit datelor administraţiei ilegale de la Tiraspol, elicopterul a trecut ulterior din Zona de Securitate în spaţiul aerian monitorizat de Chişinău.

În acelaşi timp, reprezentanţii CUC din regiunea transnistreană mai spun că alte două avioane ucrainene de tip TL-200 au trecut deasupra aceleiaşi localităţi pe 21 septembrie. „Nu a fost transmisă nicio notificare din partea Kievului privind aceste zboruri. Delegaţia transnistreană a cerut pe 27 septembrie în mod oficial de faptul că pentru survolarea spaţiului aerian din Zona de Securitate şi al Transnistreiei este necesară notificarea din timp”, susţine puterea din stânga Nistrului.   

Astfel, reprezentanţii Tiraspolului au adresat solicitări responsabililor de la Kiev şi tuturor participanţilor la negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean în vederea utilizării mecanismului de notificare şi „a aplicării înţelegerii privind zborurile planificate în Zona de Securitate încheiate de comun acord în cadrul CUC” pentru a nu pereclita securitatea din regiune. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite