Adjuncta secretarului american de stat Victoria Nuland vizitează Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenta secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, adjuncta asistentului secretarului Apărării, Evelyn Farcas, şi directorul pentru politici, planificare şi parteneriat din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa, general-maiorul Randy Kee se vor afla duminică la Chişinău.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, oficialii americani vor avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Natalia Gherman. În cadrul discuţiilor, vor fi abordate subiecte ce ţin de avansarea relaţiilor  moldo-americane în contextul Dialogului Strategic, lansat în timpul vizitei recente în SUA a premierului Iurie Leancă, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, problematica transnistreană şi evoluţiile din regiune.

De asemenea, Victoria Nuland şi Natalia Gherman vor susţine o conferinţă de presă comună. Într-o emisiune la postul TV 7, ministrul de Externe a precizat că aceasta şi alte vizite ale oficialilor americani au fost convenite în timpul aflării premierului Iurie Leancă la Washington. 

Zilele trecute, la Chişinău a fost trimisul special pentru Afaceri Internaţionale în domeniul Energiei al Departamentului de Stat al SUA, Carlos Pascual, şi a fost lansat un grup de lucru moldo-american în domeniul energiei. „Vizita Victoriei Nuland va fi o continuare a dialogului strategic cu SUA, pe dimensiunea politică“, a precizat Natalia Gherman.

„SUA susţin independenţa Moldovei“

În luna ianuarie, după o vizită de o zi în România, reprezentanta Departamentului de Stat a declarat că „Statele Unite susţin independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova şi dreptul acestei ţări de a-şi alege propriul drum“.

„Am susţinut Parteneriatul Estic şi drumul european pe care l-a ales Moldova. Îi încurajăm şi am vorbit cu oficialii europeni pentru a susţine în continuare consolidarea democraţiei în această ţară şi asocierea ei cu UE. România are un rol de mentor şi SUA este alături de România pentru sprijinirea Republicii Moldova pe toate planurile“, a spus Nuland.

Washingtonul este mulţumit de parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană, în cadrul Parteneriatului Estic, a mai spus subsecretarul american de stat, subliniind că România trebuie să fie "mândră" de susţinerea oferită Chişinăului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite