Sondaj: În cazul alegerilor anticipate, structura Parlamentului de la Chişinău nu s-ar schimba semnificativ
0Dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, raportul de forţe în legislativ nu ar înregistra modificări semnificative, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania „Date Inteligente”. Pentru PSRM şi-ar da votul 38,1% dintre respondenţi, pentru Blocul ACUM – 27,7%, pentru PDM – 24,1%, iar pentru Partidul Şor ar vota 5,4%, pragul electoral fiind de 6%.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv al companiei „Date Inteligente”, a declarat că 16% din respondenţi sondajului şi-ar dori o coaliţie dintre Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM, dar mai numeroşi sunt cei care ar dori alegeri anticipate – 24%. În favoarea unei coaliţii PSRM şi PDM s-au pronunţat 10,8% dintre respondenţi.
Coaliţia cea mai puţin aşteptată de respondenţi, potrivit lui Mihai Bologan, este cea dintre ACUM şi PDM – 3,8%, iar un guvern minoritar, indiferent de partidul care şi-l asumă, e susţinut de 7,5% dintre participanţii la sondaj. Realizatorii cercetării au subliniat că multe persoane chestionate, aproape 40%, au răspuns că nu au o părere pe acest subiect sau că nu vor să-şi exprime opinia.
Intervievaţii au fost rugaţi să numească un politician în care au cea mai mare încredere, întrebarea fiind deschisă. Astfel, 38% dintre persoanele chestionate l-au numit pe Igor Dodon, preşedintele ţării, iar 18,5% l-au numit pe Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. Totodată, 17,3% au spus că au cea mai mare încredere în Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, iar 9,7% au cea mai mare încredere în Andrei Năstase, preşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr. Pe Ilan Şor, liderul Partidului Şor, l-au numit 5% dintre respondenţi, pe premierul Pavel Filip – 3,3%, iar pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi – 3%.
Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eşantion reprezentativ de 671 de persoane, în perioada 17-22 aprilie. Marja de eroare este de 4%.