Rusia vrea să ştie cum va influenţa apropierea Moldovei de UE relaţiile economice moldo-ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul moldovean de Externe a discutat cu omologul rus despre relaţiile dintre Chişinău şi Moscova FOTO mid.ru
Ministrul moldovean de Externe a discutat cu omologul rus despre relaţiile dintre Chişinău şi Moscova FOTO mid.ru

Moscova vrea mai multe consulări pentru a afla cum va influenţa apropierea Moldovei de UE relaţiile moldo-ruse, a declarat ministrul de Externe al Federaţiei Ruse Serghei Lavrov. Specialiştii spun că Rusia nu vrea să ne piardă din zona sa de influenţă.

„Rusia respectă alegerea Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană“, a declarat ieri ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, după întrevederea cu şefa diplomaţiei moldoveneşti, Natalia Gherman, la Moscova. 

Oficialul de la Kremlin a menţionat însă că, pe măsură ce Moldova se apropie de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ar trebui să aibă loc mai multe consultări moldo-ruse. „Trebuie să fie discutate obligaţiile pe care şi le va asuma Republica Moldova şi cum se vor răsfrânge acestea asupra relaţiilor noastre comercial-economice“, a precizat Serghei Lavrov, stăruind asupra domeniului energetic şi migraţiei.

„Avem un schimb comercial semnificativ, inclusiv cu regiunea transnistreană şi un potenţial investiţional serios. Perspectivele sunt extrem de favorabile. Vrem să înţelegem cum va fi totul coordonat“, a explicat diplomatul rus.

Specialiştii spun că Rusia vrea să păstreze Moldova în sfera sa de influenţă, iar presiunile Moscovei se vor intensifica odacă cu apropierea ţării noastre de UE. „Acordul de Asociere, cel de Liber Schimb şi liberalizarea regimului de vize vor schimba ireversibil direcţia Moldovei. Va fi construit gazoductul Iaşi-Ungheni, vor fi interconectate liniile electrice de înaltă tensiune cu România, comerţul cu UE va creşte, iar cel cu Rusia, drept urmare, va descreşte“, a anticipat Sorin Mereacre, preşedintele Fundaţiei Est-Europene.

Integrarea europeană este pentru noi modelul optim de modernizare şi dezvoltare a ţării. Natalia Gherman, ministru moldovean de Externe

„Soluţionarea conflictului nu depinde de Moscova“

Natalia Gherman a spus că integrarea europeană va transforma ţara noastră într-un stat modern şi democratic. „Va îmbunătăţi modul de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent unde se află aceştia“, a punctat ministrul de Externe de la Chişinău, referindu-se la regiunea transnistreană. Potrivit ei, cu cât mai curând statutul politic al regiunii va fi discutat în cadrul negocierilor în formatul 5+2, cu atât mai repede vor fi rezolvate problemele oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia este interesată de reglementarea cât mai grabnică a diferendului transnistrean, dar a adăugat că acest lucru nu depinde de Moscova, ci de cele două părţi implicate în conflict. În acelaşi timp, el a reiterat că Rusia îşi va evacua muniţiile din regiune numai după ce vor fi convenite toate aspectele reglementării conflictului.

Ne dorim reglementarea cât mai grabnică a conflictului transnistrean, dar asta nu depinde de noi. Serghei Lavrov, ministru rus de Externe

Placa veche a Kremlinului

Oazu Nantoiexpert în problema transnistreană, susţine că este o poziţie veche a Kremlinului. „Rusia îşi doreşte menţinerea trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova ca o condiţie că diferendul nu va fi soluţionat. Referirea la statutul juridic special al Transnistriei aminteşte de Memorandumul Kozak, care urma să transforme Republica Moldova într-un teritoriu controlat din exterior“, a comentat analistul.

„Federaţia Rusă porneşte de la o premisă eronată că este vorba de un conflict intern, că Rusia are un statut inocent de mediator imparţial şi că soluţia poate fi atinsă la masa de negocieri între două părţi implicate în conflict, ceea ce nu corespunde adevărului“, a adăugat specialistul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite