Rogozin ameninţă Bucureştiul: „Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor!“ Oficialul rus nu a ajuns la Chişinău. România nu a permis survolarea spaţiului său aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, nu a ajuns la Chişinău. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE, în urma sancţionilor impuse de europeni Rusiei.

UPDATE 23.40 Ministerul de Externe de la Moscova a transmis în seara de vineri, 28 iulie, o notă de protest însărcinatului cu afaceri al României în Federaţia Rusă, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităţilor române de a-i interzice lui Dmitrii Rogozin survolarea spaţiului aerian.

UPDATE 20.00 Vicepremierul rus a oferit într-o declaraţie acordată agenţiei TASS detalii privind interdicţia impusă de autorităţile române avionului în care se afla şi care ar fi urmat să-l ducă la Chişinău, afirmând că în tipul zborului, dispeceratul de la Bucureşti a luat legătura cu echipajul pentru a confirma că delegaţia rusă se află la bord, după aceea fiind anunţată şi interdicţia de survol. „În timpul zborului dispeceratul român de la Bucureşti a luat legătura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României“, a relatat Rogozin, transmite News.ro.

El a precizat că piloţii au luat legătura cu Budapesta şi că a solicitat ca el, împreună cu delegaţia, să coboare în capitala Ungariei, iar avionul să plece în Republica Moldova. „Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta“, a declarat Rogozin.

Cine e Dmitrii Rogozin, subordonatul lui Putin care ameninţă România

UPDATE 18.05 Blogul de aviaţie Runway 08 comentează pe Facebook afirmaţia lui Dmitrii Rogozin că România ar fi supus riscului pasagerii cursei S7, atunci când nu le-a permis survolarea spaţiului aerian.

„1. NOTAM-ul A0990 care interzice tranzitul lui Rogozin prin spatiul aerian al României este emis din 2014. Compania aeriană ştia de acest NOTAM foarte bine, ei zboară deasupra României de ceva vreme şi e obligată să consulte toate NOTAM-urile. Globus Airlines poartă prima vină în situaţia creată.

2. Aeronava care a decolat de la Domodedovo spre Chişinău avea combustibil la bord, cel puţin până la destinaţie, o apropiere, o ratare, executare a procedurii de ratare, zborul până la aeroportul de rezervă, plus holding la aeroportul de rezervă de 30 de minute. Deci avionul avea combustibil binişor.

3. Erau multe aeroporturi pe care putea solicita aterizarea: Budapesta, Lviv, Katowice. Dacă era vorba de o urgenţă, putea solicita o aterizare de urgenţă în România, chiar dacă era escortat de F16 sau de F15 de la Câmpia Turzii.

4. Comandantul a calculat că e „safe” să ajungă la Minsk şi doar aşa a plecat spre Minsk. Nimeni nu a fost pus în pericol“.

UPDATE 17.05 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a organizat un briefing de presă pentru a comenta situaţia. Şeful statului a declarat că „Chişinăul şi Bucureştiul sunt parte a unui joc geopolitic al NATO”.

De asemenea, el a menţionat că guvernarea de la Chişinău este unionistă şi proNATO, afirmând că NATO vrea război în Republica Moldova: „Un show rusofob fără precedent”.

UPDATE 16.25 Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, aflat pe Aeroportul din Chişinău unde urma să-l întâmpine pe Rogozin, a confirmat pentru TASS că a fost informat că România nu i-a permis vicepremierului rus să survoleze spaţiul său aerian. 

UPDATE 16.20 Dmitrii Rogozin a postat un mesaj pe contul său de Twitter, în care ameninţă România: „Autorităţie române au supus riscului pasagerii cursei S7, unde se aflau femei şi copii. Exista combustibil suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor”. 

Dmitrii Rogozin urma să ajungă la Chişinău din Aeroportul Domodedovo (Moscova) cu avionul companiei S7, cursa numărul GLP157. Potrivit flightradar24.com, avionul respectiv a survolat spaţiul aerian al Poloniei, Slovaciei şi Ungariei, fără a ajunge în cel al României. Făcând câteva cercuri deasupra Ungariei, aeronava s-a întors la Moscova, însă a aterizat mai întâi la Minsk pentru a se alimenta.

Pe site-ul oficial al Aeroportului Internaţional Chişinău scrie că zborul Moscova-Chişinău a fost redirecţionat.

Înainte de a decola de pe Domodedovo, Rogozin a publicat un mesaj pe Facebook, în care a menţionat că autorităţile moldovene încearcă să interzică aterizarea avionului în care se află oficialul.

Rogozin trebuia să vină la Chişinău pentru a participa la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii.

De asemenea, Igor Dodon şi vicepremierul Rusiei aveau planificat un briefing de presă pentru vineri, 27 iulie, la ora 17.00.

zbor

Amintim că un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii au fost reţinuţi joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău şi interzis accesul în Moldova.

zbor

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.

De menţionat că evenimentul spre care se îndrepta delegaţua rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite