Renato Usatîi a plecat la revoluţie şi Bălţiul riscă să fie îngropat de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi a venit să protesteze în Chişinău şi refuză să achite datoriile primăriei pe care o conduce. FOTO Alexandru Tarlev
Renato Usatîi a venit să protesteze în Chişinău şi refuză să achite datoriile primăriei pe care o conduce. FOTO Alexandru Tarlev

Plecat să facă revoluţie la Chişinău, primarul Bălţiului Renato Usatîi încearcă să rezolve cu ameninţări şi metode demagogice problemele oraşului pe care ar trebui să-l conducă. În declaraţiile publice Renato Usatîi neagă că primăria Bălţiului ar datora ceva firmei de salubrizare şi suspendă contractul, însă în documentele oficiale recunoaşte datoriile şi cere reluarea colaborării.

Primarul Bălţiului Renato Usatîi a intrat în conflict cu firma ce asigură salubrizarea oraşului şi a refuzat să plătească pentru serviciile prestate în lunile iunie, iulie şi august – ceea ce a făcut ca firma să nu îşi mai poată plăti angajaţii. În plus, Renato Usatîi a refuzat să achite şi alte datorii mai vechi faţă de această firmă.

Usatîi îşi recunoaşte datoriile

Firma Globalprestservice susţine că are de încasat de la Primăria Bălţi următoarele datorii în sumă de 3.968.000 lei pentru lucrările executate în lunile octombrie şi noiembrie, la care se adaugă lunile iunie, iulie şi august 2015. Într-o notificare către Globalprestservice din data de 28 septembrie, Renato Usatîi cere micşorarea acestor datorii, recunoscând doar o parte din ele.

Astfel, în documentul semnat de primarul Bălţiului este contestată datoria de 2.170.500 lei pentru servicii de salubritate prestate în octombrie-noiembrie 2014. Usatîi recunoaşte doar o datorie de 1.054.500 lei, susţinând că pentru restul sumei nu au fost prezentate acte justificative.

Pentru luna iunie 2015 Usatîi recunoaşte o datorie de 359.000 de lei, însă în urma negocierilor s-a convenit ca aceasta să fie achitată după ajungerea la o înţelegere faţă de celelalte datorii. Pentru luna iulie 2015 Usatîi susţine că nu au fost prezentate toate actele necesare şi acceptă plata a doar 605.600 lei dintr-un total de 718.000 lei. În sfârşit, pentru luna august, Usatîi recunoaşte o datorie de doar 597.700 lei dintr-un total de 718.800 lei.

În încheierea notificării, Usatîi afirmă că în anul 2015 primăria Bălţi a achitat firmai Globalprestservice suma de 15 milioane lei şi cere reluarea serviciilor de salubritate, ameninţând cu suspendarea contractului. Într-un comunicat de presă, firma acuzată susţine că actele contabile indică faptul că de la începutul anului 2015 primăria Bălţi a achitat doar 8 milioane de lei.

Replica Globalprestservice

Administratorul firmei de salubrizare Andrei Mustaţă susţine că datoria de 2.170.500 lei a fost recunoscută de primăria Bălţiului încă din luna aprilie a acestui an prin semnarea actului de recepţionare a lucrărilor, conform comunicatului de presă amintit. Reprezentantul firmei mai afirmă că primăria a primit toate actele solicitate care demonstrează efectuarea lucrărilor pentru lunile iunie, iulie şi august 2015.

O altă problemă invocată de Renato Usatîi se referă la datoriile către primărie ale firmei care s-a ocupat anterior de salubrizarea oraşului Bălţi. Usatîi pretinde ca aceste datorii să fie achitate de Globalprestservice, solicitare respinsă de această firmă.

Demagogia lui Usatîi

Săptămâna trecută, în dimineaţa zilei de joi, circa 100 de angajaţi ai firmei de salubritate din Bălţi au protestat în faţa primăriei, deoarece nu şi-au primit salariile în ultimele două luni. Usatîi a proferat mai multe ameninţări la adresa administratorului firmei: ”Mă scoateţi din sărite şi într-o bună zi o să vă sparg capul ! Aşa de mare businessman te consideri că faci profit pe salariile lor? Pe businessmanii ca voi o să vă îngrop în asfalt pur şi simplu şi nu-mi pasă de acest lucru, puteţi să mergeţi şi vă plângeţi unde doriţi (...) Sunteţi nişte mârşavi care furaţi de la oameni”. Cu această ocazie Usatîi a spus că primăria nu datorează bani firmei de salubritate.

În cursul zilei de vineri, primarul Bălţiului le-a achitat din propriul buzunar o parte din lefuri măturătorilor. Banii au fost împărţiţi chiar în faţa primăriei din Bălţi. "Oamenii aveau frică că nu-şi vor primi banii şi am luat decizia ca ei să primească 300 de mii de lei, din banii mei personali. Şi cu compania asta trebuie să ne lămurim. Aici trebuie de pornit dosar penal imediat. În cazul acesta eu cred că organele de drept o să demonstraze că sunt nişte escroci şi au jefuit şi primăria şi aceşti oameni", a spus Renato Usatîi. În cursul zilei de luni 28 septembrie, Renato Usatîi a transmis firmei Globalprestservice notificarea în care recunoştea datoriile către această firmă aşa cum am arătat mai sus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite