PSRM a cerut Guvernului să protejeze comunităţile autohtone moldoveneşti din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Moldova

„Acum este prioritară protejarea cetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii de moldoveni din Ucraina. Guvernul trebuie să asigure un contact permanent cu oamenii noştri prinşi în această situaţie critică şi să le ofere asistenţa necesară”. Îndemnul se conţine într-o declaraţie a Partidului Socialiştilor din Moldova cu privire la evoluţia situaţiei din Ucraina, transmite IPN.

„De rând cu întreg poporul Republicii Moldova, suntem îngrijoraţi de evoluţiile de pe teritoriul Ucrainei. În mod regretabil, în ciuda eforturilor diplomatice de a reduce tensiunile în regiune, situaţia a degenerat. Îndemnăm părţile implicate la calm şi dialog paşnic. Soluţiile, oricât de dificile nu ar fi, trebuie identificate la masa de dialog”, se arată în declaraţia PSRM.

„În aceste momente dificile, PSRM vine cu un apel la calm atât pentru cetăţenii ţării, cât şi pentru reprezentanţii regimului de guvernare. Solicităm autorităţilor să se abţină de la orice acţiuni sau declaraţii ostile care ar veni în detrimentul securităţii şi intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Afirmaţiile tari şi poziţionările geopolitice războinice pot dăuna astăzi mai mult decât un foc de armă”, menţionează sursa citată.

Potrivit PSRM, preocuparea principală a Guvernului trebuie să fie îndreptată spre cetăţenii din ţară şi spre mediul de afaceri. „Atât oamenii, cât şi întreprinderile din ţară trebuie să aibă în continuare acces neîntrerupt la resursele energetice, la produse alimentare, servicii medicale şi la toate cele necesare. Autorităţile statului trebuie să folosească toate mijloacele şi instrumentele statului pentru a evita o criză umanitară de proporţii în urma valului de refugiaţi care va creşte în următoarele zile. Este imperios necesar să fie asigurată asistenţa umanitară tuturor celor care vor avea nevoie”, se mai arată în declaraţia PSRM.

Socialiştii au asigurat guvernanţii că pot conta pe sprijinul şi experienţa lor în aceste momente dificile. „Chiar dacă suntem parte a opoziţiei, suntem gata să punem la dispoziţie toate capacităţile şi expertiza noastră, pentru a trece cu bine peste această situaţie critică”, precizează formaţiunea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite