Preşedintele Nicolae Timofti le cere liderilor UE şi şefilor de state europene să semneze până la sfârşitul lunii mai Acordul de Asociere cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a adresat astăzi, 17 aprilie, membrilor Consiliului European, şefi de state şi prim-miniştri, o scrisoare prin care exprimă dorinţa Republicii Moldova de a semna până la sfârşitul lunii mai Acordul de Asociere, inclusiv cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Republicii Moldova a transmis scrisori similare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Nicolae Timofti propune ca semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Liber Schimb, să aibă loc la reuniunea şefilor de stat sau de guvern din UE din 27 mai 2014.

Şeful statului a salutat decizia anterioară a Consiliului European prin care a fost devansat termenul de semnare a celor două acorduri: „Am luat act cu satisfacţie de voinţa comună, manifestată la ultima reuniune  a Consiliului European, la care a fost discutat subiectul asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană. M-am bucurat să constat că, la examinarea chestiunii cu privire la devansarea termenului de semnare a celor două acorduri faţă de cel stabilit anul trecut, au fost luate în vedere toate aspectele  ce privesc  Republica Moldova şi viitorul ei imediat, precum şi actualele contexte intern şi cel regional complex”, se spune în scrisoarea adresată membrilor Consiliului European de către preşedintele Timofti.

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 437 de voturi pentru şi 49 împotrivă, Rezoluţia privind presiunile exercitate de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul Estic. Potrivit eurodeputatului român Monica Macovei, prin respectiva rezoluţie, Parlamentul European a aprobat intrarea în vigoare provizorie a Acordului de Asociere şi de liber schimb a UE cu Republica Moldova imediat după ce acesta va fi semnat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite