Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Votul mixt nu este cea mai bună variantă pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, consideră că, în contextul electoral al Republicii Moldova, schimbarea legii electorale nu este cea mai bună variantă. Şi aceasta pentru că sistemul mixt ar putea crea legături periculoase între persoanele alese şi mediul de afaceri, transmite IPN.

„Am transmis două opinii Chişinăului: anul trecut şi în martie anul acesta. Totul a început acum doi ani, când a fost prima tentativă de introducere a sistemului mixt. Am spus încă de atunci că, în opinia noastră, nu este o idee bună pentru Moldova. Şi s-a renunţat atunci. Desigur, este dreptul suveran al oricărei ţări să adopte ce sistem electoral doreşte”, a declarat Gianni Buquicchio într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit oficialului, schimbările au fost operate şi nu se mai poate face nimic. „Trebuie să fim optimişti şi să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt sau nu aplicate cu bună credinţă”, spune preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Sursa mai menţionează că România, Polonia, Ungaria sunt câteva dintre statele membre UE care au operat schimbări de legislaţie controversate punând sub semnul întrebării funcţionarea democraţiei, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu ţări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiţiei. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a notat Gianni Buquicchio. Totodată, există foarte puţine ţări care încă nu sunt membre UE, având doar aspiraţii sau ambiţii de aderare, şi care ignoră opiniile experţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite