PLDM: Guvernul va fi demis doar prin trădare
0
Comuniştii şi socialiştii mai au nevoie de şase voturi pentru demiterea Guvernului, voturi care ar putea veni din partea PD-ului sau a deputaţilor neafiliaţi din care face parte şi grupul Leancă. Atât PD-ul cât şi grupul Leancă nu au luat o decizie deocamdată cu privire la votarea moţiunii. Parlamentul va dezbate mâine moţiunea pentru demiterea Guvernului Streleţ depusă de PSRM şi PCRM.
PLDM şi PL sunt fracţiunile care au declarat clar că nu vor susţine moţiunea de cenzură, iar PD şi grupul Leancă nu au decis încă dacă vor vota pentru demisia Guvernului Streleţ. PD-ul declară că va lua o decizie după ce Valeriu Streleţ îşi va susţine pledoaria de pe tribuna Parlamentului.
PCRM mizează pe responsabilitatea deputaţilor
Artur Reşetnicov declară că PCRM nu aşteaptă de la nicio formaţiune politică cele 6 voturi necesare pentru demiterea Guvernului Streleţ. „Este o moţiune de cenzură înaintată în legătură cu suspiciunile de corupţie care planează asupra prim-ministrului Streleţ. Este de datoria fiecărui deputat să citească şi să pătrundă în esenţa motivelor acestei moţiuni de cenzură şi rămâne la discreţia fiecărui deputat. Dacă este împotriva corupţiei, trebuie să ridice mâna împotriva Guvernului”, susţine Reşetnicov.
Decizia PCRM de a vota moţiunea de cenzură nu se va schimba chiar dacă Valeriu Streleţ va veni cu argumente că nu este implicat în acte de corupţie. Potrivit lui Reşetnicov, faptele care sunt imputate domnului Streleţ în aspect politic sunt mai evidente. Streleţ nu s-a ocupat de conducerea Guvernului, ci a fost un avocat al liderului PLDM, Vlad Filat, ceea ce este incompatibil cu funcţia de prim-ministru.
PCRM nu face prognoze cu privire la demisia guvernului care urmează să aibă loc joi, 29 octombrie în Parlament. „Fiecare deputat urmează să decidă dacă optează pentru corupţie sau dezvoltarea Republicii Moldova”, a conchis deputatul comunist, Artur Reşetnicov.
Usatîi vrea anticipate cu orice preţ
Membrul Partidului Nostru al lui Renato Usatîi, Ilian Caşu, a declarat că partidul susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ. Argumentul lui Caşu este că marea majoritate a societăţii moldoveneşti îşi doreşte ca guvernul să plece. Potrivit lui Caşu, Guvernul Streleţ prezintă continuitatea tuturor guvernelor alianţelor pentru integrare europeană din 2009. „Nu sunt de acord cu afirmaţia lansată de corpul diplomatic că trebuie să aşteptăm 100 de zile, deoarece singura preocupare a guvernului este să continue furtul. Acest guvern a fost la conducerea statului peste şase ani, deoarece reprezintă coaliţia de guvernare. A avut suficient timp să demonstreze că luptă împotrivă cu corupţia”.
Partidul Nostru optează pentru alegeri anticipate, care vor avea loc după două tentative eşuate de învestire a unui nou guvern după căderea Guvernului Streleţ.
PPEM duce consultări interioare
Oazu Nantoi, membru al Partidului Popular European din Republica Moldova a declarat că grupul Leancă din Parlament încă nu a luat o decizie cu privire la moţiunea de cenzură. Discuţii în acest sens se duc în interiorul partidului, iar decizia va fi cunoscută în ziua votării moţiunii.
Nantoi nu cunoaşte care va fi soarta de mai departe a coaliţiei de guvernare dacă moţiunea de cenzură va trece în Parlament, deoarece în Republica Moldova este imposibil de realizat pronosticuri pornind de la documentele oficiale ale partidelor. „Sunt multe semne de întrebare privind capacitatea PLDM-ului de a exista. PD-ul încearcă să amplifice suspiciunile privind coliziunile în interiorul PLDM. Dacă PLDM şi PL-ul nu va participa la resetarea coaliţiei, atunci va rămâne coaliţia de centru-stânga. Dacă PLDM-ul se va destrăma, cred că vom merge pe linia aşa-zisului guvern tehnocrat”, a conchis, Oazu Nantoi.
Socialiştii au speranţe
PSRM se aşteaptă ca voturile pentru susţinerea moţiunii de cezură să vină din partea PD şi, de ce nu, chiar din partea PLDM. Deputatul socialist Vladimir Ţurcanu speră că moţiunea va fi votată ceee ce va apropia Republica Moldova de alegeri anticipate.
PD este indecis, PL nu va susţine moţiunea
Deputatul PDM, Segiu Sîrbu, a declarat că partidul din care face parte încă nu a luat o decizie referitor la moţiunea de cenzură. Deputatul PDM spune că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la şedinţa Parlamentului de joi, 29 octombrie. „PD încă nu a luat decizia. PCRM şi PSRM posibil vor putea aduna două-trei voturi de la deputaţii neafiliaţi. Nu se exclude absolut nimic, rămâne să vedem cât de consolidaţi vor fi. Acum este foarte complicat să facem pronosticuri”, spune Sergiu Sîrbu.
Fracţiunea PL nu va susţine moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ, a declarat liderul PL Mihai Ghimpu. Dacă nu va fi păstrat guvernul, se va ajunge la haos în ţară, crede liberalul. „Demiterea Guvernului acum, ar fi cea mai proastă situaţie pentru Republica Moldova, când aşteptăm să vină FMI”, a precizează Mihai Ghimpu, în cadrul Consiliul Republican al Partidului Liberal de duminică.
PLDM rămâne alături de Streleţ
Valeriu Ghileţchi, deputatul PLDM a declarat că partidul din care face parte nu va susţine moţiunea de cenzură, iar Guvernul Streleţ trebuie să-şi continue activitatea. „Demisia Guvernului ar crea o instabilitate şi mai mare şi consecinţele ar fi imprevizibile, pentru că ar fi foarte dificil în actualul Parlament să fie resetată o altă majoritate parlamentară”. Ghileţchi a menţionat că PCRM şi PSRM vor aduna numărul necesar de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată numai dacă „ o componentă din coaliţie va vota alături de comunişti şi socialişti”, a declarat Ghileţchi. Deputatul crede că PCRM nu este interesat în demiterea Guvernului, pentru că ei nu vor alegeri anticipate, iar căderea Executivului măreşte şansele unor astfel de alegeri. „PCRM a acceptat moţiunea de cenzură din considerente pur politice, pentru că sunt într-o rivalitate cu Partidul Socialiştilor”, a spus deputatul.
Igor Boţan, membru al Platformei DA crede că Guvernul Streleţ nu va fi demis. „Părerea mea este că democraţii nu sunt interesaţi să demită Guvernul. Pur şi simplu folosesc metode de şantaj împotriva liberal-democraţilor. Părerea mea este că nu vor demite Guvernul. Totul depinde de Partidul Democrat. Partidul Democrat îşi joacă propriul joc, vor să-i atragă de partea sa pe deputaţii din PLDM după ce aceştia au fost decapitaţi”, precizează Boţan.