Plahotniuc anunţă schimbarea sistemului electoral din Moldova: Am decis să promovăm în societate şi în Parlament ideea votului uninominal VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, în cadrul unui brifieng de presă că formaţiunea sa va promova în Parlament şi în societate ideea reformării clasei politice prin schimbarea sistemului de vot, din cel proporţional care există acum, în unul uninominal, ceea ce ar presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi pe circumscripţii uninominale.

„În legătură directă cu necesitatea de a reforma clasa politică, cu dorinţa oamenilor de a avea împreună cu copiii lor un trai mai bun, am decis în comun cu colegii mei din PD să sprijinim reformarea sistemului de alegere a deputaţilor în Parlament şi să promovăm în societate şi în forum-ul Legislativ ideea votului uninominal. Votul uninominal rezolvă câteva lucruri foarte importante. Votul uninominal dă posibilitatea reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit ei în Parlament, să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompetente sau unde îşi găsesc un loc comod politicieni care uită de oameni a doua zi după ce au fost votaţi. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunităţi clare de oameni, să provină dintr-un raion concret. Votul uninominal dă posibilitate oamenilor ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru aşa cum vrea liderul de partid”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, democratul a declarat că cetăţenii vor avea posibilitatea să retragă mandatul de deputat celui ales căuia i-au acordat votul în alegeri, fără a specifica în ce condiţii va avea loc această procedură. 

Potrivit lui Plahotniuc, diaspora va fi reprezentată în Legislativ de deputaţii săi, nici aici preşedintele PDM nu a oferit detalii în ce condiţii şi câţi pentru câţi deputaţi din diaspora pledează.

Vlad Plahotniuc susţine că va fi lansată o campanie de informare la nivel naţional, unde oamenilor le va fi prezentată această iniţiativă şi explicat ce presupune votul uninominal. 

„Bănuiesc că unii politicieni, cu toate avantajele acestui sistem, vor critica această iniţiativă doar fiindcă ea e propusă de Plahotniuc. Noi vom trimite această iniţiativă din nou spre avizare Comisiei de la Veneţia. Acesta este şi motivul de ce în zilele următoarele vom depune această iniţiativă în Parlament. Fiindcă este singura formulă prin care procedural această iniţiativă poate fi expertizată”, a subliniat liderul PD.

El dă asigurări că proiectul de lege nu va fi votat în Parlament fără avizul Comisiei de la Veneţia, fără a consulta societate civilă şi partidele din opoziţie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite