Pavel Filip a avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Filip a avut o întrevedere luni, 26 iunie, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în cadrul vizitei oficiale la Strasbourg. Oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei (CoE)

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, au fost discutate proiectele prioritare ale Planului de acţiuni al CoE pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat la 31 mai 2017, la Chişinău. De asemenea, a fost analizat Cadrul de cooperare programatică CoE-UE pentru ţările Parteneriatului Estic (2015-2017) care sunt sincronizate cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

Thorbjorn Jagland a apreciat eforturile Guvernului Republicii Moldova orientate spre realizarea activităţilor de identificare a resurselor financiare suplimentare, facilitarea dialogului cu statele donatoare şi prioritizarea proiectelor de asistenţă incluse în noul Plan de acţiuni.

Un alt subiect abordat de oficiali în cadrul discuţiilor se referă la reforma sistemului electoral. Premierul a apreciat cooperarea şi asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a declarat că va fi asigurat dialogul continuu pe marginea acestui proiect de lege: „Vom analiza atent toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi vom implementa soluţiile identificate. Colegii din instituţiile naţionale responsabile vor continua lucrul împreună cu experţii Comisiei pe marginea recomandărilor, pentru a asigura o lege bună finală”.

Cu referire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean au fost salutate proiectele măsurilor de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, a fost evocată preocuparea Guvernului vizavi de situaţia şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La rândul său, Secretarul General Jagland a subliniat necesitatea acordării unei atenţii prioritare asupra reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, asigurând autorităţile Republicii Moldova de sprijinul plenar al Consiliului Europei în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite