Partidul Comuniştilor: Plahotniuc şi Dodon au avut o înţelegere cu privire la votul mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin, critică iniţiativa preşedintelui Dodon privind necesitatea introducerii sistemului mixt de vot, ca alternativă sistemului uninominal propus de PDM. Comunuştii pledează pentru menţinerea actualului sistem de vot, proporţional, şi susţin că între Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon a existat o înţelegere „de compromis” faţă de votul mixt.

„Între Dodon şi Plahotniuc de la bun început a existat o înţelegere, rezultatul căreia trebuia să fie sistemul electoral mixt. Ei deja au împărţit domeniul energetic, corpul diplomatic, acum se pregătesc să împartă şi Parlamentul”, ase arată într-un comunicat de presă al PCRM.

Comuniştii afirmă că pentru ei decizia lui Dodon nu a fost o surpriză şi că formaţiunea din start a refuzat să fie parte a procesului de schimbare a Codului Electoral.

„Rolul lui Dodon în această combinaţie era de a propune o o alternativă de compromis. Ceea ce Dodon a şi făcut azi în conformitate cu scenariul scris demult. Anume din acest motiv socialiştii au refuzat să semneze Declaraţia comună a partidelor de opoziţie împotriva schimbărilor din sistemul electoral. Anume de aceea, argumentele lor contra Declaraţiei au coincis cu argumentele propagandiştilor din PDM”, se mai spune în comunicat.

Preşedintele ţării a anunţat marţi, 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt. Totodată, preşedintele a subliniat că se va opune votului uninominal.

În replică, democraţii au afirmat că în continuare pledează pentru votul uninominal, dar sunt gata să discute şi despre votul mixt.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite