Parlamentul de la Chişinău a votat declararea Republicii Moldova ca „stat capturat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 61 de voturi ai deputaţilor prezenţi la şedinţa Parlamentului de sâmbătă, 8 iunie, a fost adoptat proiectul de hotărâre de recunoaştere a Republicii Moldova ca „stat capturat”, transmite IPN. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de către Zinaida Greceanîi, preşedintele ales al legislativului.

„Regimul Plahotniuc este cea mai sinistră filă a istoriei Republicii Moldova, după războiul de la Nistru”, a spus Andrei Năstase de la tribuna Parlamentului. „Astăzi facem dreptate pentru toţi”, a mai spus liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr.

Politicianul susţine că „toţi cetăţenii sunt sufocaţi de controlul oligarhiei şi atacurile asupra drepturilor cetăţenilor”. „Prin scoaterea statului din captivitate vom putea rezolva problemele economice ale Republicii Moldova şi vom putea opri exodul populaţiei”, a notat Andrei Năstase.

Liderul PPDA a mai spus că deputaţii vor da un vot de neîncredere Curţii Constituţionale şi vor cere demiterea şefilor Serviciului de Informaţii şi Securitate, Comisiei Electorale Centrale, Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale, Curţii Supreme de Justiţie şi ai altor instituţii.

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Anterior, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament.

Te-ar putea interesa şi:

VIDEO Dodon s-a întâlnit în taină cu Plahotniuc şi i-a propus federalizarea Moldovei şi semnarea unui acord în prezenţa ambasadorului Rusiei

Guvernul Maiei Sandu, învestit în funcţie: „Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziţie”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite