Păreri împărţite privind conflictul dintre guvernare şi preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divergenţele dintre Guvern şi preşedintele Igor Dodon privind participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina sunt un spectacol. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Directorul de programe de la Centrul de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, consideră că Igor Dodon are puţine domenii de competenţă şi puţine instrumente pentru a-şi onora promisiunile electorale, în special după cârdăşia şi parteneriatul cu Partidul Democrat în cazul votării legii cu privire la sistemul electoral mixt. „Aceste lucruri dau pe faţă că este vorba de un spectacol şi ei au nevoie de nişte subiecte care ar distrage foarte mult atenţia şi ar crea o polarizare şi un sistem de viziuni care divizează oamenii în două categorii: cei care sunt pro-occident şi cei care sunt pro-Rusia”, spune Ştefan Gligor referindu-se la „războiul” dintre Guvern şi Parlament, pe de o parte, şi preşedinţie, pe de altă parte, pe subiectul participării militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina.

În opinia preşedintei Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, actualmente Republica Moldova are nevoie de o opoziţie unionistă şi europenistă unită. Astfel, potrivit ei, se va ajunge şi la impeachment. „Dodon trebuie „trăsnit” politic şi mediatic şi scos din funcţie”, este de părere Vitalia Pavlicenco.

Fostul deputat Valentin Crîlov consideră că Igor Dodon se poziţionează ca lider activ al Partidului Socialiştilor şi orice pas al lui este legat de pregătirea pentru alegerile parlamentare. „N-are importanţă care sunt atribuţiile şefului statului, n-are importanţă care este situaţia în Transnistria şi care sunt relaţiile pe linia Republica Moldova – Federaţia Rusă, este vorba despre alegerile parlamentare ordinare din 2018. Acesta este scopul de bază”, spune Valentin Crîlov.

Preşedintele Asociaţiei „Urmaşii lui Ştefan”, Dumitru Roibu, susţine că Forţele Armate ale Republicii Moldova nu constau în anumite exerciţii militare peste hotare, dar în pregătire pe teritoriul ţării. „Atât timp cât legea îi permite lui Igor Dodon să aprobe sau să nu aprobe, pentru că el este comandantul suprem al Forţelor Armate, atât timp fiţi buni şi acceptaţi poziţia asta”, spune Dumitru Roibu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite