Nicu Popescu, la Bruxelles: UE va continua să sprijine Moldova în parcursul ireversibil european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu

Moldova este un stat european, cu o istorie europeană, o limbă şi o identitate europeană. Avem un mandat ferm să aducem Moldova în UE, iar sprijinul şi încurajarea politică a Parlamentului European pentru perspectiva europeană a Moldovei reprezintă un puternic mesaj de susţinere, a declarat la Bruxelles Nicu Popescu, ministru de Externe, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

La eveniment, oficialul moldovean a susţinut un discurs şi a răspuns la întrebările europarlamentarilor, transmite IPN.

Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova a condamnat războiul din Ucraina din prima zi a conflictului armat, făcând un apel la pace şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării vecine. Şeful diplomaţiei Republicii Moldova a subliniat că atât cetăţenii, cât şi autorităţile, s-au solidarizat şi au oferit suport celor peste 360 de mii de refugiaţi care au intrat în Republica Moldova, iar numai în ultimele două săptămâni Republica Moldova găzduieşte constant circa 100 de mii de ucraineni, jumătate dintre ei fiind minori.

Vicepremierul a apreciat răspunsul prompt şi sprijinul oferit de către partenerii europeni pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, inclusiv pentru deschiderea unor state europene pentru relocarea refugiaţilor pe teritoriile acestora. A fost salutată şi disponibilitatea europarlamentarilor pentru urgentarea procesului de adoptare de către Parlamentul European a asistenţei macro-financiare în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

„Am punctat la modul concret că ne dorim aprofundarea dialogului moldo-comunitar pentru că am ales modelul european, o dezvoltare democratică, un stat cu instituţii funcţionale, o ţară competitivă şi prosperă. Alinierea continuă la UE în diverse domenii sectoriale cum ar fi energia, transportul, mediul înconjurător, dar şi aprofundarea cooperării în materie de securitate – vor îmbunătăţi rezilienţa ţării noastre”,  a menţionat ministrul Nicu Popescu.

Totodată, vicepremierul a reiterat că Republica Moldova a fost expusă şi a trebuit să gestioneze în paralel o serie de situaţii de criză – criza refugiaţilor, provocările economice, situaţia energetică complicată. Pentru Guvernul de la Chişinău stabilitatea socio-economică şi păstrarea stabilităţii rămân a fi priorităţi strategice.

De asemenea, a fost abordată şi problematica transnistreană, iar Nicu Popescu a mulţumit pentru poziţia consecventă a partenerilor europeni pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

„În cadrul dezbaterilor la Parlamentul European s-a auzit clar şi ferm că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul nostru ireversibil european”,  a declarat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite