Nicolae Timofti: „Suntem etnici români, deşi ne spunem moldoveni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că cei care consideră limba noastră diferită faţă de română duc la scindarea continuă a societăţii din Republia Moldova. În opinia sa, ar fi trebuit de mult să punem capăt acestor ezitări.

„Republica Moldova este printre puţinele state din lume care are o sărbătoare dedicată limbii sale naţionale. Acest lucru este un prilej de bucurie. Totodată, istoria şi motivele care au stat la baza decretării ei reflectă destinul dramatic al neamului nostru. Sărbătoarea consacrată limbii române a apărut ca reacţie firească a poporului la nedreptatea care i s-a făcut de-a lungul secolelor” susţine preşedintele.

Nicolae Timofti a subliniat că din anul 1812 până în 1989 politicile imperiilor din care a făcut parte teritoriul statului nostru au îngrădit accesul limbii române la toate nivelurile sociale şi politice. Această realitate istorică nu poate fi contestată. Excepţie din cele aproape două secole face perioada de 22 de ani, din 1918 până în 1940, când teritoriul actual al Republicii Moldova a făcut parte din structura administrativă a statului România, iar limba română s-a manifestat firesc ca limbă de stat.

„Se ştie că lupta pentru readucerea limbii române în făgaşul ei firesc nu a contenit nicicând, având perioade mai active şi perioade latente. Voi aminti aici de înflăcărata luptă a poetului Alexei Mateevici de la începutul secolului al 20-lea. El şi confraţii săi au avut un impact hotărâtor în procesul de trezire a conştiinţei naţionale a moldovenilor şi de unificare a forţelor pentru a se putea rupe din situaţia imperiului rus”, a adăugat şeful statului.

Timofti e de părere că teritoriul Moldovei a fost întotdeauna un loc în care s-au intersectat interesele marilor puteri. Adesea a fost folosit drept câmp al luptelor geopolitice. De cele mai multe ori, nici locuitorii de aici, nici politicienii care trebuiau să-i reprezinte nu au fost întrebaţi ce-şi doresc, opţiunile lor nu au intrat în socotelile marilor puteri.

„Se ştie că politica lui Stalin a ajuns şi în sfera limbii. Experimentele lui Stalin au pornit prin formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, ca apoi să experimenteze prin impunerea unei „limbi literare noi”, care trebuia să legitimeze existenţa identităţii tehnice moldoveneşti de natură diferită faţă de cea românească. Ecourile acelei politici mai sunt resimţite şi astăzi”, menţionează preşedintele.

Nicolae Timofti a ţinut miercuri, 31 august, o prelegere la Acdemia de Ştiinţe din Moldova cu tema: „Limba română, politica şi statul de drept”, în contextul zilei „Limba noastră cea română”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite