Nantoi: Republica Moldova nu este buricul pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Politică pentru Moldova Europeană (APME) şi-a anunţat programul de guvernare şi soluţiile pentru problemele politice ale Republicii Moldova.

Va putea un alt partid care să se alăture alianţei PLDM-PD? Se poate pune în aplicare acest acord? Cum va fi văzut acest acord de partenerii externi? Am discutat cu analiştii politici Roman Mihăieş, Anatol Ţăranu şi Oazu Nantoi despre aceste subiecte care vor afecta viitorul guvern de la Chişinău.

Al treilea partener

Roman Mihăieş este de părere că este foarte posibil ca la actuala alianţă PLDM-PD să se alăture un al treilea partid, putând fi vorba de liberali sau de comunişti: ”În mod normal se poate întâmpla ca interesele să dicteze apariţia unui al treilea participant la alianţă, şi atuncea bineînţeles că trebuie să existe posibilitatea prevăzută în acord ca acest participant să fie atras. În viitor acesta ar putea să fie Partidul Liberal sau Partidul Comuniştilor”. O părere asemănătoare o are Anatol Ţăranu, care susţine că astfel este lăsată ” uşa deschisă pentru renegocierea acestui acord şi includerea în viitor a Partidului Liberal în acest acord. Nu este exclus, însă, ca prin această uşă deschisă sau întredeschisă ar putea să se strecoare, în anumite condiţii, şi Partidul Comuniştilor”.

Oazu Nantoi crede însă că este posibil ca Partidul Comuniştilor să voteze proiectele PLDM-PD fără să se alăture alianţei politice: ”dacă ceea ce a mai rămas din PCRM va vota docil ceea ce vor decide celelalte două partide, atunci nici nu este nevoie de aderarea lor formală. Probabil această remarcă este făcută pentru opinia publică, pentru a demonstra generozitatea acestor două partide în raport cu PL”.

Integrarea europeană, încotro?

Anatol Ţăranu consideră că obiectivele noii alinaţe politice de la Chişinău în ceea ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană sunt diferite faţă de vechile AIE-1 şi AIE-2: ”Nu poate să fie identic cu cel anterior fiindcă perioadele şi obiectivele sunt diferite. Acordurile precente erau axate pe ideea obţinerii statutului de ţară asociată la Uniunea Europeană adică semnării Acordului de Asociere. Acuma noi avem acest acord şi este vorba de cu totul alte obiective, de implementare a prevederilor Acordului. Din acest punct de vedere ele pot fi comparate doar foarte superficial, ele nu pot coincide, sunt două etape diferite.” Analistul politic crede că acorul PLDM-PD este de natură să susţină vectorul european al Republicii Moldova: ”Ceea ce este scris în acordul care a fost publicat astăzi practic coincide cu tot ce înseamnă integrare europeană la nivel formal. Dacă stipulările acordului vor fi implementate în viaţă, atunci Republica Moldova va păşi rapid şi eficient pe calea integrării europene. Din punct de vedere al textului, al conţinutului formal, eu practic nu prea am pretenţii faţă de acest acord. Rămâne de văzut cum va fi el implementat în practică”.

Ce cred partenerii

Anatol Ţăranu apreciază că liberalii au beneficiat de sprijinul României: ”Aici putem doar să ghicim. Este evident că partenerii occidentali, şi în primul rând Bucureştiul, ar fi fost mult mai cointeresaţi ca din această alianţă să facă parte şi PL-ul, însă până la urmă, dacă lucrurile vor merge bine, UE va accepta această formă de guvernare. Dacă, însă, reforma va trena, occidentul va taxa”.

Pe de altă parte Oazu Nantoi este de părere că ”un stat suveran nu ar trebui să fie prea deranjat despre ce cred partenerii externi”, însă ”Republica Moldova, din mai multe considerente, nu poate fi tratată ca un stat suveran”. Analistul politic consideră că situaţia din Republica Moldova este dependentă de problema conflictelor regionale, fie ele îngheţate sau în desfăşurare: ”Pe de o parte Rusia este stat agresor şi anume agresor în raport cu Ucraina şi agresor în raport cu Republica Moldova care-şi menţine ilegal trupele sale pe teritoriul acestei ţări – fapt ce se numeşte act de ocupaţie. Ceea ce ţine de partenerii din UE şi SUA, ei nu substituie guvernarea locală. Adică, dacă noi, de capul nostru, am ales asemenea formaţiuni formaţiuni politice, asemenea fracţiuni parlamentare, atunci ei fie vor colabora cu această guvernare, dacă ea se va ţine de cuvânt, fie se vor întoarce cu spatele, închizând totodată robinetele financiare. Preţul oricum va fi plătit de noi. Lumea e mare, iar Republica Moldova nu este buricul pământului”.

Guvernul, o structură controlată de doi păpuşari

Analistul politic Oazu Nantoi crede că este dificil de comentat ce se întâmplă în politica de la Chişinău din cauza lipsei unor reale ideologii politice. În ceea ce priveşte acordul semnat de PLDM şi PD, Oazu Nantoi consideră că ”Se creează nişte structuri paralele pe lângă guvern care au menirea de a asigura controlul partinic asupra activităţii executivului, nu controlul parlamentar, ci controlul partinic. Să transforme guvernul într-o structură sută la sută controlată partinic de doi păpuşari. În al doilea rând, în calitate de cetăţean al ţării eu văd un set de priorităţi şi pentru societate, pentru ţară şi aceste promisiuni care-s priorităţi care sunt incluse în acest acord politic, în opinia mea sunt pe de o parte standarte, pe de altă parte sunt sterile deoarece nu există nici o garanţie că ele vor fi implementate şi totodată nu există nici credibilitatea dacă ne aducem aminte că această coaliţie este creată de două formaţiuni politice care cinci ani de zile, într-o formulă sau alta, s-au aflat la guvernare”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite