Moldova mai are de îndeplinit două condiţii pentru a primi banii europeni
0Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiţii pentru ca să poată beneficia de prima tranşă din asistenţa macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană. Prima ţine de funcţionalitatea deplină a Autorităţii Naţionale de Integritate, iar alta ţine de adoptarea unui buget suplimentar pentru ca instituţiile anticorupţie să poată funcţiona.
Declaraţia a fost făcută de către comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, după şedinţa Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, care s-a întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, transmite IPN.
Potrivit oficialului european, prima tranşa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă.
Prim-ministrul Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului, a declarat că Republica Moldova este o ţară cu aspiraţii europene ferme, iar reformele realizate de Guvern trebuie să meargă mână în mână cu angajamentul partenerilor europeni de a continua să ofere sprijin ţării în mai multe domenii.
„Vom face tot posibilul pentru ca alegerea europeană a Republicii Moldova să devină cu adevărat ireversibilă. Este foarte important ca şi după alegerile parlamentare implementarea Acordului de Asociere să rămână prioritatea numărul unu a Guvernului”, a declarat premierul.
Pavel Filip a spus că, în cadrul unui dialog deschis şi prietenesc cu oficialii europeni, au fost analizate progresele pe care le-a obţinut executivul în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere şi sectoarele în care mai trebuie depuse eforturi. Părţile au vorbit, de asemenea, despre progresele de implementare a Acordului de Liber Schimb. În 2017 economia a crescut cu 4,5%, iar exporturile – cu aproape 20%. Din totalul de exporturi, 65% merg spre UE. Aceste evoluţii pozitive au permis autorităţilor de la Chişinău să solicite majorarea cotelor pentru exportul de struguri de masă, prune şi cireşe pe piaţa europeană. Pe dimensiunea economică, au fost trecute în revistă şi reformele în sectorul energetic şi în cel al transporturilor, se menţionează în comunicatul de presă remis de Guvern.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, citată în acelaşi comunicat de presă, a menţionat că Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese pe care UE le-a recunoscut. „Au fost realizate reforme în mai multe sectoare, dar există şi domenii cheie în care e nevoie de mai mult efort pentru obţinerea de rezultate concrete, între acestea lupta împotriva corupţiei, sectorul bancar şi codul electoral”, a declarat oficialul european.
Aceasta este cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ultima dată, Consiliul s-a întrunit pe 31 martie 2017.