Maia Sandu: Scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Andrei Nastase

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero atât pentru Blocul ACUM, cât şi pentru Partidul Socialiştilor. Reprezentanţii ACUM sunt gata să discute în continuare cu socialiştii, dacă aceştia fac un angajament public prin care spun că sunt gata să adopte legile propuse, dar şi altele care ţin de deoligarhizare, transmite IPN.

„Noi discutăm în continuare dacă ei fac angajament public că sunt gata să adopte aceste legi şi altele care ţin de deoligarhizare. Nu altceva că şi noi tot avem un milion de alte iniţiative sociale şi de alt ordin. Noi vorbim despre scoaterea regimului. Dacă putem să discutăm strict, să ne facem o prioritate, scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero pentru toţi, problemele sociale şi de infrastructură se pot rezolva când scăpăm de regim. Să declare că nu consideră nici pe viitor să facă o coaliţie cu Partidul Democrat şi să facă primul pas ca dovadă reală a acestui angajament să voteze speakerul şi legile”, a menţionat Maia Sandu la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Blocul ACUM propune eliberarea ţării astfel încât oamenii să decidă dacă vor să voteze socialiştii sau blocul ACUM la guvernare eventual după ce a fost curăţat sistemul. Opţiunile nu sunt perfecte pentru nimeni. De aceea, mergem pe prima etapă, votăm aceste legi, în momentul în care regimul începe să pice, mai multe lucruri se vor transforma şi atunci putem să revenim la discuţiile pe al doilea pas dacă acolo mai este ceva de schimbat”, a afirmat politiciana.

Maia Sandu a reiterat că discuţiile care sunt purtate de blocul ACUM cu PSRM nu vizează o eventuală guvernare comună pentru că programele şi viziunile celor două formaţiuni sunt diferite. „Ceea ce ne propunem noi este inclusiv un guvern de curăţare a sistemului, care va fi un guvern temporar”, spune copreşedinta blocului ACUM.

Joi, la primele discuţii în format bilateral ACUM-PSRM, Partidul Socialiştilor a anunţat că nu susţine ideea unui guvern minoritar propus de ACUM. Iar proiectele de legi înregistrate de către acest bloc nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară şi fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcţionale. PSRM nu doreşte alegeri anticipate, dar dacă nu se va ajunge la un numitor comun cu ACUM, acest scenariu nu poate fi exclus. De cealaltă parte, Blocul ACUM consideră alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ca fiind „o cale foarte periculoasă pentru Republica Moldova”. Poziţia ACUM este că există soluţii pentru a rezolva mai multe probleme ce ţin de dezoligarhizare, în acest Parlament. Şi pentru aceasta nu e nevoie de majoritate parlamentară sau de coaliţie, este nevoie de voinţă politică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite