Maia Sandu: Există riscul repetării scenariului din Ucraina în Republica Moldova
0Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, a admis posibilitatea repetării scenariului de destabilizare din Ucraina în Republica Moldova, menţionând că toată lumea trebuie să înţeleagă că nu se poate de continuat în acest mod şi trebuie identificată de găsit o cale paşnică pentru a rezolva problemele.
Maia Sandu a declarat, în cadrul unui interviu pentru politicscan.ro, că, în contextul situaţiei tensionate de la Chişinău, există şi riscul repetării scenariului de destabilizare din Ucraina în Republica Moldova. Astfel, fostul ministru s-a referit anume la posibilitatea privind faptul că Rusia, care are trupe în Transnistria, ar putea crea această instabilitate anume cel ce se referă la faptul că Rusia, care are trupe în Transistria, să creeze această instabilitate pentru a invada Moldova cu scopul anunţat de a-şi apăra minoritatea. „Este şi acesta un risc. Nu putem să îl excludem. Atâta timp cât situaţia rămâne tensionată, există aceste riscuri care complică lucrurile. Tocmai de aceea toată lumea trebuie să înţeleagă că nu mai putem continua aşa şi trebuie să găsim o cale paşnică pentru a rezolva problemele”, a menţionat Maia Sandu.
Fostul ministru al Educaţiei a mai precizat că protestele nu au fost iniţiate de aceste două partide pro-ruse, PSRM şi „Partidul Nostru”. Maia Sandu a subliniat faptul că protestele au fost iniţiate de forţele sănătoase ale societăţii, dar ulterior s-au găsit politicieni oportunişti, care au putut să beneficieze de situaţie şi s-au alăturat acestor proteste. „Eu personal nu mă simt parte a acestei echipe. Eu am fost alături, eu am fost la proteste, dar am fost alături de oamenii care protestează împotriva corupţiei şi care îşi doresc în continuare ca Moldova să meargă pe procesul de integrare europeană”, a declarat Maia Sandu.
Ea a mai a afirmat pentru sursa citată că această guvernare nu este legitimă şi că sunt necesare alegeri anticipate, dar până ca acestea să fie organizate este neecsară organizarea unui dialog intermediat între societate şi guvernare intermediat de partenerii dezvoltare. Potrivit fostului ministru, guvernarea pro-europeană de la Chişinău i-a fost de mare folos ruşilor din cauza că au distrus vicul european.