Liberalii acuză BNS că a fraudat recensământul: În Moldova peste 85% sunt români moldoveni şi vorbesc limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicarea datelor recensământului din 2014 de către Biroul Naţional de Statistică vineri, 31 martie, a stârnit primele nemulţumiri în rândurile formaţiunilor politice din Moldova. Conducerea PL a anunţat că nu recunoaşte datele recensământului şi solicită să fie organizat un nou studiu demografic. Potrivit liberalilor, majoritatea populaţiei consideră că vorbeşte limbă română şi nu moldovenească, aşa cum a prezentat BNS.

„Datele Recensământului din 2014 sunt viciate, şi nu reflectă realitatea din Republica Moldova. Considerăm că procesul a fost viciat încă la colectare, în 2014, argumente au fost prezentate atunci, de societatea civilă şi mass-media, printre care:

-         completarea chestionarelor cu creion simplu;

-         sugerarea răspunsurilor de către recenzori;

-         nerecenzarea a miilor de cetăţeni din mediul urban şi folosirea datelor acestora din surse administrative;

-         nerecenzarea sutelor de mii de cetăţeni aflaţi peste hotare şi ne declaraţi de rudele acestora rămaşi în Republica Moldova.

Rezultatele demografice au fost fraudate deliberat prin:

-         recrutarea în condiţii netransparente a personalului, care s-a ocupat de procesarea datelor colectate, ne asigurând profesionalismul acestor persoane.

-         centralizarea în sistemul electronic a formularelor de recenzare prin introducerea datelor manual cu implicarea factorului uman şi nu prin scanare, cum era stabilit iniţial. Procedură, care ar fi exclus posibilitatea fraudării datelor colectate”, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Formaţiunea notează că în Republica Moldova peste 85 % sunt români moldoveni şi vorbesc limba română. 

„Trucarea acestui adevăr de nezdruncinat este premiză pentru speculaţii politice şi foloseşte unor forţe de la Kremlin şi instrumentelor lor fidele din Republica Moldova.

În acest context, Partidul Liberal consideră acest recensământ ca fiind nul, nu va recunoaşte rezultatele acestuia, solicită anularea lui şi organizarea unui nou recensământ”, subliniază liberalii.

Amintim că în conformitate cu datele recensământului din 2014, doar 7% din populaţie s-au declarat români şi 23% consideră că vorbesc limba română, în timp ce 75% se identifică ca moldoveni, iar 52.7% afirmă că vorbesc limba modlovenească.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite