Leancă nu-l va susţine pe Chirtoacă în cursa pentru Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iurie leanca blocul electoral

Comisia Electorală Centrală a decis să înregistreze blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” pentru participarea în alegerile locale generale din Republica Moldova din 14 iunie.

Din blocul electoral fac parte Partidul „Democraţia Acasă”, condus de Vasile Costiuc, Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea, şi Partidul Liberal Reformator, al cărui preşedinte este Ion Hadârcă. De asemenea, din cadrul noului bloc electoral face parte echipa fostului premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă. Precizăm că ultimul nu a înregistrat partidul pe care doreşte să-l creeze la Ministerul Justiţiei.

„Nu-l vom susţine pe Chirtoacă” 

În cadrul conferinţei de lansare în campania electorală, reprezentanţii blocului electoral au anunţat că vor participa şi în cursa pentru Chişinău, ceea ce înseamnă că vor avea candidaţi atât pentru Consiliul Municipal, cât şi pentru funcţia de primar general.

Şansele oferite de BOP noului bloc

Blocul electoral va participa la alegerile locale generale în condiţiile în care partidele din actuala coaliţie de guvernare minoritară pierd teren în preferinţele alegătorilor, spun liderii acestuia. Partidele care formează guvernul minoritar susţinut de comunişti se află în cădere liberă la capitolul preferinţe ale electoratului. Comparând rezultatele Barometrului Opiniei Publice, publicat acum o săptămână, cu rezultatele aceluiaşi barometru realizat în noiembrie 2014 observăm o scădere dramatică înregistrată de PLDM şi PD. Ambele partide au scăzut în jumătate: PLDM de la 14% la 7%, iar PD - de la 11% la 5%. O creştere considerabilă o cunoaşte PL, care de la 7% a ajuns la 11%. În cadrul barometrului, viitorul Partid Popular European din Moldova a obţinut 6,2% din preferinţele alegătorilor, fiind întrecut de PLDM, dar clasându-se peste PD. Nu trebuie omis faptul că blocul electoral intră în cursa pentru locale în condiţiile în care la alegerile din 14 iunie şi-a anunţat participarea „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi, care este cotat cu 6,5% din preferineţele electoratului.

Oferă alternativă

Partidul Liberal Reformator este parte componentă a Blocului electoral „Platforma Populară Europeană - Iurie Leancă”. Ion Hadârcă, preşedintele PLR, accentuează faptul că această campanie electorală va fi diferită de cele parlamentare din 30 noiembrie, deoarece „actuala guvernare proeuropeană a discreditat ideile europene pe care s-a angajat să le implementeze”. „Noi, reformatorii, alături de Iurie Leancă am contribuit la menţinerea cursului european în perioada critică din 2011 când se punea sub semnul întrebării parafarea şi semnarea documentelor de asociere cu Uniunea Europeană”. Potrivit lui Ion Hadârcă, handicapul actualei coaliţii este faptul că aceasta e minoritară şi susţinută de către comunişti. Mai mult, actualul guvern a anunţat că nu va depune cererea de obţinere a statutului de candidat la Uniunea Europeană.

Restabilirea încrederii cetăţenilor

„Nu vedem un program clar al echipei guvernamentale cu privire la Summitul de la Riga”, declară Ion Hadârcă.

Un alt motiv, crede Hadârcă, ar fi faptul că, între timp, mai multe evenimente pe segmentul interior au discreditat actuala alianţă minoritară. „Este dubios modul în care a fost votat bugetul pentru acest an, austeritatea impusă. S-a creat această confuzie legată de sistemul bancar, care a explodat stabilitatea economică, fluctuaţia preţurilor, a valutei naţionale”. Potrivit lui Ion Hadârcă, blocul electoral îşi propune să restabilească încrederea cetăţenilor pentru calea proeuropeană, formând o alternativă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite