Krasnoselskii: Împotriva Transnistriei se duce un război hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, susţine că împotriva Transnistriei se duce un război hibrid. Totodată, el a comentat şi decizia Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău care a declarat drept neconstituţională prezenţa trupelor ruse pe teritoriul din stânga Nistrului. Potrivit lui, această poziţie este una foarte periculoasă.

Krasnoselskii se arată nedumerit că „CC oferă sfaturi ca această problemă să fie soluţionată fie pe cale diplomatică, fie pe cale miliară.

„Asta e serios şi periculos. CC nu spune ca problema să fie soluţionată în conformitate cu legislaţia actuală (a RM), dar în mod direct indică cum trebuie soluţionată problema”, a subliniat preşedintele nerecunoscut de la Tiraspol.

Această chestiune, dar şi cea legată de faptul că unii politicieni de la Chişinău au propus declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România, în opinia lui Krasnoselskii, reprezintă un război hibdrid contra Transnistriei.

În contextul războiului hibrid el a mai adăugat şi „trecerea de la Ziua Victoriei la Ziua Europei”, cu toate că Ziua Victoriei nu a fost anulată la Chişinău, ci ziua de 9 Mai a fost declarată inclusiv şi Ziua Europei.

Amintim că Curtea Constituţională de la Chişinău a răspuns unei sesizări făcute în urmă cu aproape trei ani de deputaţii Partidului Liberal, declarând neconstituţională dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, pe teritoriul Republicii Moldova. 

În acest sens, ocupaţia militară a unei părţi din teritoriul ţării în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale, nu afectează validitatea prevederii constituţionale cu privire la neutralitatea declarată a Republicii Moldova.

Prin această hotărâre, magistraţii constituţionali declară neconstituţională prezenţa trupelor ruse în regiunea Transnistria, unde nu pot guverna autorităţile de la Chişinău.

Hotărârea Curţii arată că în cazul unei ameninţări la adresa unor valori fundamentale constituţionale, precum independeţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile moldovene sunt obligate să ia toate măsurile de apărare necesare, inclusiv cele militare.

În aceslaşi timp, magistraţii constituţionali au decis că participarea ţării la sisteme colective de securitate, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu neutralitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite