James Appathurai, asistent adjunct al Secretariatului General NATO pentru Politică de Securitate: „Interesul pentru Republica Moldova arată că ţara are o poziţie geostrategică importantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul purtător de cuvânt al NATO, James Appathurai, susţine că Moldova nu a fost vizată întâmplător de liderul de la Casa Albă, Barack Obama, atunci când a anunţat că SUA vor aloca un miliard de dolari pentru consolidarea securităţii în Europa de Est.

„Adevărul“: Ce se întâmplă dacă Rusia repetă scenariul din Ucraina, cu Moldova? Cum poate interveni NATO?

James Appathurai: Înţeleg îngrijorările Moldovei, mai ales că am văzut o activitate intensă din partea Rusiei pentru a destabiliza situaţia din ţara dumneavoastră, atât prin vicepremierul Dmitri Rogozin, cât şi printr-o serie de acţiuni concrete în Transnistria. Până la urmă ţine de Moldova să aibă grijă de propria securitate. NATO nu caută să se impună în acest spaţiu.

NATO poate interveni militar în Moldova?

Republica Moldova are un statut de neutralitate pe care-l respectăm. Nimeni nu vorbeşte despre trimiterea de trupe în Ucraina, iar Ucraina n-a solicitat militari NATO pe teritoriul ei. Trebuie să ne concentrăm pe instrumentele cele mai eficiente de aplanare a crizei, în contextul în care în Ucraina se desfăşoară un război hibrid, cu componente informatice, trupe speciale fără elemente de identificare, trafic de arme orientat către anumite grupuri din ţară.

Acum e important pentru Moldova să aibă o capacitate extinsă de asigurare a propriei securităţi. Uitaţi-vă la sistemul de apărare şi de securitate al Ucrainei, care este subfinanţat, subdezvoltat, iar sistemele de comandă şi de control sunt complicate. O consecinţă e situaţia dificilă prin care trece acum această ţară. La fel ca şi Uniunea Europeană, NATO contribuie la consolidarea şi modernizarea instituţiilor din Moldova cât de repede posibil.

Cum ar reacţiona NATO în cazul în care va avea un conflict deschis la graniţele statelor-membre?

Toată comunitatea internaţională trebuie să menţină presiunea pusă asupra Rusiei în contextul situaţiei din Ucraina şi din Georgia, pentru a-i da de înţeles că acţiunile ulterioare vor avea costuri mult mai mari. Când văd rândurile de ruşi care solicită vize pentru a-şi părăsi ţara natală, când văd fluctuaţiile de pe bursa de valori şi evoluţia climatului investiţional rusesc, îmi dau seama că sancţiunile impuse Moscovei au efect.

Cum poate beneficia Moldova mai bine de propunerea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a aloca până la un miliard de euro pentru consolidarea securităţii în Europa de Est?

E o mare oportunitate, după ce Congresul american va aproba această propunere. Ceea ce arată această iniţiativă a SUA e că, mai mult decât oricând, Moldova are o poziţie geostrategică importantă. Moldova e acum mult mai bine monitorizată la Bruxelles şi la Washington decât a fost în anii precedenţi.

Moldova a solicitat un ofiţer de legătură al NATO, permanent, la Chişinău. Cât de fezabil este un astfel de demers?

Nu a fost luată o decizie, dar cred că trimiterea unui ofiţer de legătură la Chişinău e un demers rezonabil, pe care-l putem susţine financiar. Acest ofiţer se va ocupa mai îndeaproape de relaţiile diplomatice, va monitoriza proiectele desfăşurate de NATO în Republica Modova şi va avea şi un rol simbolic, legat de parteneriatul strâns dintre NATO şi Moldova.

Când va veni acest ofiţer de legătură la Chişinău?

Există posibilitatea să vină în Moldova până la sfârşitul anului. Chiar dacă decizia va fi luată, e nevoie de ceva timp pentru implementarea ei.

Trebuie luat în serios discursul propagandistic promovat de diplomaţia rusă la NATO?

Este o discrepanţă majoră între retorica diplomaţiei ruseşti şi realitatea evidentă. Este o propagandă întreţinută cu un anumit scop. Uneori e complicat, pentru că ruşii nu simt nicio obligaţie să spună adevărul. Ei spun ce vor, iar unii îi cred. Cei care cunosc adevărul şi care-s în număr tot mai mare refuză să-i mai asculte. Din punct de vedere strategic, da, Rusia a luat Crimeea şi pune presiune pe Moldova. În schimb, nu se mai bucură de încredere ca partener economic şi e în afara G8. Acţiunile de-acum ale Rusiei au consecinţe nefaste asupra ei pe termen lung din punct de vedere economic şi politic, iar poziţia acestei ţări pe scena internaţională va fi urmărită cu o neîncredere din ce în ce mai evidentă. 

Din toată delegaţia rusească în Cartierul general NATO au mai rămas doar patru reprezentanţi. Ce urmează?

E o schimbare substanţială în relaţiile noastre cu Rusia. Tehnic, orice se poată întâmpla, chiar şi ca Rusia să fie exclusă din Cartierul general NATO. Cu siguranţă, nu vom reveni la relaţiile diplomatice de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Rusia trebuie să oprească ofensiva din Ucraina, să-şi retragă toate trupele, să retrocedeze Crimeea, deci va dura pentru o perioadă.

Mulţi, inclusiv în Moldova, percep negativ eventuala desfăşurare de acţiuni NATO în contextul crizei din Ucraina. Prin ce se explică asta?

Depinde din ce perspectivă vedeţi lucrurile. Sunt mulţi care consideră că NATO are o atitudine precaută, dar dacă mergeţi în Rusia veţi sesiza că NATO e perceput drept agresiv. Sunt mulţi în Europa de Est care şi-ar dori baze militare permanente în această regiune. Miniştrii Apărării din ţările membre NATO au agreat să facă tot ce trebuie pentru asigurarea suportului ţărilor partenere, fără a încălca acordul dintre NATO şi Rusia. Trimiterea de trupe în Ucraina nu a fost niciodată o idee bună şi ar fi înrăutăţit lucrurile.

Profil

Vârsta: 45 de ani

Funcţia: asistent adjunct al Secretariatului General NATO pentru Probleme Politice şi Politică de Securitate;

Studii: a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Istorie a Universităţii din Toronto (1991) şi un program de master în Relaţii Internaţionale, la Universitatea din Amsterdam (1993).

Până în 2010 a fost purtătorul de cuvânt al NATO. A scris peste 25 de articole şi capitole de carte pe probleme de securitate în cadrul NATO, securitate Euro-Atlantică şi cooperare regională de securitate. A mai lucrat în cadrul Departamentului de Apărare din Canada şi a fost jurnalist al Canadian Broadcasting Corporation.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite