James Pettit: Nu este surprinzător că Igor Dodon a câştigat alegerile. Moldovenii nu sunt împotriva UE, dar dezamăgiţi de actualul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, afirmă că nu este surprins de faptul că Igor Dodon, candidatul prorus la prezidenţiale, a obţinut victoria în alegeri. Diplomatul american explică eşecul candidatului proeuropean prin faptul că populaţia este dezamăgită nu atât de UE, cât de actualul Guvern proeuropean. În acest sens, se creaază impresia că moldovenii ar fi împotriva cursului european al ţării.

„Eu nu cred că este surprinzător că rezultatul alegerilor prezidenţiale a fost cum a fost. Acest fapt reflectă dezamăgirea poporului şi nu înseamnă că sunt împotriva unui viitor european. Eu cred că cetăţeanul de rând dacă e întrebat ce ar fi mai bine pentru Republica Moldova, un viitor cu UE sau cu Rusia, eu cred că majoritatea ar spune că vectorul european este mai bun pentru Republica Moldova. Dar, cum există această legătură cu Guvernul actual şi vector european, eu cred că această creează anumită confuzie”, a menţionat ambasadorul american la emisiunea „Ora expertizei” de la JurnalTV.

Întrebat când a început dezamăgirea cetăţenilor în parcursul proeuropean al ţării, James Pettit a spus că odată cu plecarea de la putere a lui Vladimir Voronin, când au existat speranţe în forţele proeuropene, însă care au dezamăgit.

„Până acum, în opt ani, am văzut foarte puţin progres. Anul trecut am văzut mult efort pentru a aproba anumite legi, dar încă aşteptăm implementarea acestor legi. Eu cred că pierdem răbdarea cu Guvernul când vedem că nu lucrează atât de harnic cu aceste reforme. Aş spune că vedem o anumită pauză cu aceste eforturi. Dezamăgirea este pe baza acestui fapt că oamenii au aşteptat aproape opt ani şi nu au văzut o îmbunătăţire economică semnificativ”, a notat diplomatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite