Iurie Leancă, 100 de zile pe „golgota“ guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmând tradiţia predecesorilor săi, la o sută de zile de la preluarea mandatului, premierul a ieşit în faţa presei asigurând poporul că Guvernul şi-a onorat angajamentele luate pe 30 mai. Dar mai e mult de lucru, a adăugat Iurie Leancă, iar experţii îl încurajează „să-şi ducă crucea“ şi spun că proba de foc va fi summitul de la Vilnius.

Într-un scurt raport prezentat ieri presei, prim-ministrul Iurie Leancă a vorbit despre cum a realizat Guvernul cele trei obiective pe care şi le-a propus acum 100 de zile: crearea de noi locuri de muncă, lupta cu corupţia şi accelerarea parcursului european.

Prea puţin timp pentru a face multe

„Am ştiut că nu vom putea rezolva problemele într-o perioadă scurtă, însă pentru a avea rezultate bune trebuia să ducem la capăt mai multe acţiuni menite să schimbe viaţa oamenilor“, a menţionat din start premierul. Iurie Leancă a precizat că în urma lansării unor proiecte de reabilitare a circa 370 de kilometri de drumuri, au fost create 500 de locuri de muncă, iar anul viitor vor fi create alte 2.000.

Totodată, au fost acordate subvenţii în valoare de peste 122 de milioane de lei producătorilor agricoli, ceea ce a permis atragerea unor investiţii în valoare de 600 de milioane de lei în agricultură şi crearea a circa 1.200 de locuri de muncă, a raportat premierul. Leancă s-a referit şi la gazoductul Iaşi-Ungheni. „E un proiect de securitate energetică, de care au mare nevoie cetăţenii noştri, dar şi economia ţării. Nu am niciun dubiu că firma ce a câştigat tenderul va realiza la timp lucrările“, s-a arătat convins premierul.

„Computerul nu fură!“

La capitolul combaterea corupţiei, şeful Executivului s-a lăudat cu lansarea mai multor sevicii electronice, precum e-apostila sau Mpay. „Computerul nu fură! Am spus acest lucru marţi, 17 septembrie, când am lansat la Orhei serviciul de plăţi electronice MPay. Oamenii şi firmele vor putea plăti de acasă, de la bibliotecă, de la locul de muncă pentru cele mai solicitate servicii ale instituţiilor statului: Cadastru, Poliţia, Oficiul Stare Civilă, Registru. Fermierii vor putea cumpăra online mijloacele de identificare a animalelor domestice. Asta va economisi timp şi bani“, a afirmat Iurie Leancă.

Corupţia nu va dispărea odată cu introducerea guvernării electronice. E nevoie de reformat toată administraţia. Tatiana Laruşina, economist IDIS Viitorul

La succese pe calea integrării europene, premierul a trecut finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb. „Din păcate, nu am reuşit totul. Mi-aş fi dorit mai multe locuri de muncă, mai multe rezultate în lupta cu corupţia. Din păcate, drumul nostru nu a fost presărat cu trandafiri“, a constatat Leancă, referindu-se la ultimele evoluţii pe plan regional, inclusiv embargoul pe vinuri. El a menţionat că Moldova va face totul pentru a nu se lăsa antrenată în eventuale discuţii neconstructive şi tentative de a înrăutăţi relaţiile cu Federaţia Rusă. Premierul a subliniat că decizia Republicii Moldova de a urma parcursul european este fermă: „Summitul de la Vilnius este un eveniment important, dar nu e sfârşitul istoriei“.

„Leancă, ostatecul propriului succes“

Igor Boţan, directorul executiv al Centrului ADEPT, susţine că ceea ce contează cu adevărat în evaluarea activităţii Guvernului sunt trendurile. „În cele 100 de zile, cetăţenii au aşteptat să vadă că după criza politică noul guvern va da societăţii moldoveneşti un nou parcurs plin de speranţe în integrarea europeană. Iată aici eu nu am ce-i reproşa dlui Leancă“, a declarat analistul.

Iurie Leancă a fost arhitectul procesului de integrare europeană şi, pentru reuşita acestuia, e nevoit să accepte lucruri ce nu-i convin. Igor Boţan, director ADEPT

În opinia lui Boţan, derapajele legate de decizia statului de a renunţa la pachetul de control la Banca de Economii şi cea de concesionare a Aeroportului sunt un rezultat al unor înţelegeri pe la spatele Guvernului făcute de liderii de partid. Analistul consideră că Leancă nu ar purta nicio vină pentru aceste decizii, care însă au arătat tendinţe destul de stranii şi îngrijorătoare.

Reabilitarea drumului

Lucrările de reabilitare a drumurilor creează mii de locuri de muncă FOTO Dumitru Goncear

„Cu regret, Iurie Leancă este un fel de ostatec al propriului succes. El a fost arhitectul procesului de integrare europeană, poartă această cruce şi nu ar fi corect să se dea la o parte. Întru reuşita acestui proiect, este nevoit să accepte anumite lucruri care poate că nu-i convin“, a comentat Igor Boţan.

Lupta cu sărăcia, piatră de încercare

Tatiana Lariuşina, senior economist la Institutul IDIS Viitorul, constată că discursul premierului a fost „foarte diplomatic“, dar adecvat şi concret, fără să creeze aşteptări şi iluzii pentru cetăţeni. „Este evident că într-o sută de zile şi nici chiar într-un an, cât a mai rămas până la alegerile parlamentare ordinare, nu poţi schimba paradigma de dezvoltare a economiei. Se pare că şi premierul îşi dă seama că la acest capitol nu poţi obţine succese rapide“, a precizat economista.

Tatiana Lariuşina atrage atenţia asupra faptului că, deşi sunt lansate tot soiul de iniţiative anticorupţie, succesul acestora ar putea fi compromis de funcţionari. „Corupţia nu va dispărea odată cu introducerea guvernării electronice. E nevoie de reformat sistemul administrativ. Or, funcţionarii continuă să fie apreciaţi în baza unor rapoarte, şi nu pentru performanţe. Totodată, unii conducători îşi coordonează în continuare planurile cu şefii de partid şi nu cu mai marii din cadrul Guvernului“, a menţionat expertul. Tatiana Lariuşina crede că guvernarea şchiopătează în ceea ce priveşte reducerea sărăciei: „Dacă Guvernul nu se va ocupa de rezolvarea problemelor sociale şi economice cu care se confruntă oamenii, va pierde rapid încrederea de care se mai bucură“. 

Gazoduct

Lucrările la gazoduct vor începe în curând FOTO Dumitru Goncear

Primii 5,5 kilometri de ţevi vor fi aduşi pe şantier

La o lună de zile de la semnarea contractului şi la trei săptămâni de la lansarea oficială a proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, lucrările nu a fost încă începute. Valentin Lisnic, şeful Direcţiei infrastructura energetică din cadrul Ministerului Economiei, a declarat că la finele săptămânii trecute a fost transmisă pe teren axa traseului. „Companiile ce urmează să efectueze lucrările vor aduce pe 26 septembrie primul lot de 5,5 kilometri de ţevi, după care vor demara lucrările“, a precizat oficialul. Iurie Leancă, şeful Executivului, a spus ieri că este sigur că firma care a câştigat licitaţia de construcţie (Habau Pipeline Systems, o subsidiară a grupului austriac Habau) va realiza la timp lucrările. „E o companie serioasă şi nu am niciun dubiu că îşi va respecta angajamentele“, a declarat premierul.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite