Iurie Leancă, la întrevederea cu Teodor Meleşcanu: Integrarea europeană se va face prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Bucureşti în perioada 19-21 februarie, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe al României. Oficialii au abordat aspecte prioritare privind cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova şi România.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, Iurie Leancă a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova se va face „cu şi prin România”. 

În context, vicepremierul a adus mulţumiri Guvernului României pentru sprijinul multilateral acordat Republicii Moldova, care are un impact pozitiv nemijlocit asupra vieţii cetăţenilor.

Demnitarii au făcut o trecere în revistă a principalelor proiecte în derulare şi s-au pronunţat pentru continuarea implementării acestora în termenii asumaţi. O atenţie specială a fost acordată proiectelor cu caracter energetic, realizarea cărora va asigura o independenţă mai mare a Republicii Moldova în acest domeniu.

În cadrul discuţiilor a fost împărtăşită ideea că apropiata vizită la Chişinău a prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, va impulsiona relaţiile dintre cele două state printr-o abordare pragmatică şi concretă a calităţii dialogului bilateral. Oficialii s-au referit la necesitatea aplicării mecanismelor de cooperare între Republica Moldova în domeniile comercial-economic şi social-cultural, un rol special revenindu-le şedinţelor comune ale Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti.

Teodor Meleşcanu şi-a informat interlocutorul despre acţiunile întreprinse de România în vederea sprijinirii Republicii Moldova în plan extern, inclusiv pregătirea reuniunii Grupului de Acţiune Europeană pentru Republica Moldova, care se va convoca la sfârşitul acestei luni.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii privind utilizarea părţii neasimilate până în prezent a creditului nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de către România.

Vicepremierul Iurie Leancă a avut, de asemenea, o întrevedere cu Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, cu care a discutat subiecte prioritare de pe agenda europeană.

Părţile au discutat despre posibilităţile de îmbunătăţire a calităţii comunicării între Chişinău şi Bucureşti, precum şi pe dimensiunea Republica Moldova-Uniunea Europeană. O mai bună comunicare în baza rezultatelor concrete obţinute de Republica Moldova în promovarea reformelor va contribui la modificarea percepţiei ţării noastre în cadrul instituţiilor europene.

Oficialii au convenit asupra vizitei lui Victor Negrescu la Chişinău în perioada apropiată, ocazie cu care va fi relansat şi mecanismul de consultări bilaterale în materie de integrare europeană la nivel de Comisie interguvernamentală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite