Ion Chicu: Toate speculaţiile în privinţa articolului 7,2 din acordul de împrumut cu Rusia au doar caracter politic sau geopolitic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a precizat că în rectificările făcute la buget au fost incluse şi cele 200 milioane de euro din împrumutul din Federaţia Rusă, iar dacă Înalta Curte va anula acordul de împrumut, ca urmare a sesizărilor depuse de deputaţii din opoziţie, vor trebuie iarăşi efectuate rectificări. Potrivit lui, în aşa caz vor rămâne fără finanţare mai multe măsuri menite să sprijine antreprenorii, dar şi cetăţenii de rând.

„Sunt cheltuieli majore, de peste 4 miliarde de lei, care urmează să fie finanţate din acest credit. Acordul a fost contestat la Curtea Constituţională, este suspendat. Examinarea cauzei va fi pe 7 mai. În eventualitatea anulării acestui acord, noi avem pericolul că nu vom putea finanţa mai multe cheltuieli în sumă de 4 miliarde de lei. Aici este vorba în primul rând de reparaţia drumurilor, în sumă de 1,4 miliarde de lei. Ca şi în anii precedenţi, aveam program de reabilitare a infrastructurii drumurilor în localităţi. Finanţarea acestui proiect va fi sistată în cazul în care acordul cu Federaţia Rusă nu va intra în vigoare”, a declarat Ion Chicu după şedinţa Guvernului din 29 aprilie.

De asemenea, premierul susţine că „nu va fi posibil de finanţat programul de rambursare a TVA de 1 miliard de lei, care vine să ofere suport agenţilor economici care se află în dificultate la această etapă”. 

„Sub semn de întrebare este şi subvenţionarea dobânzilor la credite. Sub semnul de întrebare sunt şi acele sume suplimentare pe care le-am alocat pentru protecţia socială şi sitemul medical”, a precizat Chicu.

Şeful Guvernului a menţionat că „toate speculaţiile în privinţa articolului 7,2 şi alte articole din acest acord au doar caracter politic sau geopolitic”. 

„Se speculează intens de unele forţe politice în speranţa lor de a lipsi Guvernul de posibilitatea de a finanţa aceste cheltuieli prioritare pentru ţară. Sper foarte mult că acest acord va intra în vigoare în perioada imediată”, a subliniat premierul.

Preşedinta PAS, Maia Sandu, susţine că formaţiunea sa a depus o sesizare la Curtea Constituţională în speranţa că Înalta Curte doar va declara neconstituţionalitatea a două prevederi din acordul de împrumut semnat cu Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro, cu care cei din PAS nu sunt de acord. În rest, spune Maia Sandu, Republica Moldova are nevoie de bani în contextul actual, iar dobânda de 2% este acceptabilă.

„PAS vrea ca în special acest articol 7.2 să fie eliminat din contract, articol care presupune asumarea datoriei private. Orice datorie privată, aici se poate vorbi şi de cele 7,5 miliarde de dolari datoria Transnistriei pentru Gazprom, mai sunt şi alte litigii cu companii subsidiare ale Gazprom-ului, cu care R. Moldova se judecă pe sume mari de mulţi ani. Acolo poate să încapă orice, pentru că depinde de intepretarea Federaţiei Ruse. Noi vrem în primul rând acest articol să fie eliminat şi mai este un articol care ţine de companiile ruseşti, unde este scris clar că companiile ruseşti trebuie să fie favorizate în procesul de cheltuire a acestor bani (...) companiile ruseşti vor fi într-o situaţie mai favorbilă decât companiile din R. Moldova. Noi în Constituţie avem principiul concurenţei loiale şi considerăm că a fost încălcată securitatea economică a statului”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite