Igor Dodon, nostalgic după Uniunea Sovietică: „Moldova a înflorit în cadrul URSS“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru Adevarul.md, liderul socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre viitoarele alegeri prezidenţiale, cazul fostului prim-ministru Vlad Filat, despre oligarhi şi relaţiile cu Rusia şi Uniunea Europeană.

PSRM a stopat protestele stradale, de ce?

Dodon: Mai exact am luat o pauză, fiindcă ne concentrăm în curînd toate forţele pentru campania prezidenţială. Alegerea preşedintelui de către întregul popor a fost una dintre principalele noastre revendicări şi am obţinut-o. Acum e un prilej pentru noi să valorificăm această oportunitate în favoarea forţelor de opoziţie, mai exact pentru victoria unui preşedinte socialist, de stînga, aşa cum îşi doresc cei mai mulţi cetăţeni (conform sondajelor de opinie).

Se apropie alegerile prezidenţiale, aţi spus că primul lucru care îl veţi face e că veţi rezilia Acordul de Asociere UE-Republica Moldova. Admitem că aceasta se întâmplă, nu vă este frică de o revoltă socială, de un 7 aprilie? 

Dodon: Noi, socialiştii, considerăm că Republica Moldova trebuie să decidă vectorul său geopolitic în baza unui referendum naţional, or, pînă acum opinia poporului a fost neglijată. Vom insista deci să organizăm un asemenea referendum, la care vom pleda pentru renunţarea la integrarea într-o Uniune Europeană care se desface.

Eu sunt sigur că rezultatele acelui referendum vor arăta că cetăţenii nu vor în UE, deci rezilierea Acordului de Asociere cu UE va fi privit ca o respectare firească a voinţei poporului. Îl vom rezilia şi nu vor fi revolte, tot aşa cum noi n-am organizat revolte violente şi ilegale atunci cînd acordul a fost semnat. Lucrurile trebuie abordate civilizat, fără apucături barbare ca de 7 aprilie.   

Care va fi prima ţară pe care aţi vizita-o dacă câştigaţi alegerile prezidenţiale?

Dodon: Voi vizita Federaţia Rusă, cu care trebuie să restabilim relaţiile noastre istorice, economice, strategice. Din cauza politicii ostile a puterii actuale de la Chişinău faţă de Rusia, noi am pierdut enorm în plan economic în ultimii ani, fără ca aceste pierderi să fie compensate pe direcţia europeană sau în general occidentală. În Rusia noi exportăm produse de sute de milioane de dolari, din UE noi importăm produse agricole şi luăm credite împovărătoare. Acestui masochism economic trebuie să-i punem capăt şi cît mai repede.      

L-aţi amnistia pe Vlad Filat?

Dodon: Eu presupun că în lista celor care solicită amnistiere se află părinţi cu mulţi copii, oameni vârstnici judecaţi pentru infracţiuni minore, tineri care au greşit din naivitate şi care şi-au conştientizat păcatele. Aceştia ar trebui să fie examinaţi pentru amnistiere mai întâi de toate, nu diferiţi baroni şi demnitari din guvernarea eurounionistă, care au călărit şi au jefuit ţara ani de zile. 

Este tot mai răspândit termenul de oligarh în Moldova, numiţi 3 oligarhi.

Dodon: Oligarhi, din cîte înţeleg, sunt oamenii foarte bogaţi care influenţează politica direct sau din culise. În asemenea caz, am putea avea mai mulţi de trei, deoarece au existat aşa personaje încă de pe timpul lui Snegur şi Lucinschi. În prezent, oligarhul cel mai influent este Vlad Plahotniuc.

Într-un interviu recent, acordat de dl Plahotniuc pentru un ziar, el spunea că nu are atâta influenţă cât îi atribuie unii. Dvs sunteţi demult în politică, este Vlad Plahotniuc conducătorul din umbră al RM sau nu?

Dodon: În prezent, da. Dar prezentul e repede trecător. Au fost şi alţii „atotputernici” în trecut. Unde sunt ei acum? Unii la pensie politică, unii sub pragul electoral, unii la răcoare. Viitorul va aduce surprize neplăcute pentru regimul oligarhic de azi. Nimic nu e veşnic, mai ales în politica moldovenească.   

De ce unii politicieni, mai ales Renato Usatîi, afirmă că sunteţi omul lui Plahotniuc?

Dodon: Probabil aşa a considerat el convenabil pentru partidul său sau i s-a spus să facă, pentru a induce lumea în eroare. Cine i-a spus? Cel care nu vrea ca Dodon să preia o parte importantă din puterea de decizie în ţară. Renato a fost utilizat ca purtător util de snoave politice. Sper că a înţeles şi el acest lucru acum. Văd că tace deja.

Dvs sunteţi mai aproape de administraţia de la Kremlin, cum este văzut Renato Usatîi acolo?

Dodon: La întâlnirile de acolo subiectul Renato nu face parte din agenda discuţiilor. Sorry pentru Renato, dacă se va simţi dezamăgit din această cauză.

PSRM, la prima vedere, pare un partid destul de bogat, de unde vin banii? 

Dodon: Suntem un partid bogat în oameni, în susţinători. O demonstrează şi rezultatele alegerilor, şi sondajele de opinie. Avem deci şi contribuţii din partea membrilor de partid, şi donaţii pentru structurile noastre, totul conform legislaţiei. Am avut nu o dată revizori de la FISC, care ne verificau de-a fir a păr. Dar s-au dus fără a găsi vreo încălcare.

Aveţi afaceri în RM sau în străinătate?

Dodon: Personal nu am afaceri nici aici, nici peste hotare, deşi pe timpuri, înainte de a fi demnitar apoi politician, am avut venituri înalte din profesările mele în domeniul financiar. După încheirea funcţiei de ministru am avut cîteva oferte de milioane, ca să zic aşa, inclusiv să fiu manager sau CEO în organizaţii financiare internaţionale, însă am ales calea politicii. Şi nu regret, fiindcă îmi oferă mai mult rost şi senzaţia că sunt util la mine în ţară.

Dvs pledaţi pentru soluţionarea conflictului transnistrean pe calea federalizării. Cum vedeţi realizat acest lucru? Nu vi se pare că aceasta ar însemna ca Rusia să-şi intensifice influenţa în RM?

Dodon: Aceasta ar însemna în primul rînd că Moldova va fi stăpînă pe propriul teritoriu, or asta e cel mai important. Eu am explicat acum cîţiva ani, în zeci de pagini, cu exemple şi argumente, de ce federalizarea e unica soluţie pentru reîntregirea teritorială a Republicii Moldova. Altă opţiune realistă nu există. Transnistrenii nu vor dori niciodată să aibă statutul de raion sau autonomie, iar să încerci să-i cucereşti cu forţa e o tîmpenie. Dacă nu se acceptă federalizarea, atunci trebuie să ne împăcăm cu gîndul că Transnistria e pierdută pentru totdeauna. Cui convine asta? Numai nu Republicii Moldova.

Dacă ne referim la formatul 5+2, nu credeţi că ar fi corect ca România să aibă statut de mediator? Datorită faptului că este ţară vecină.

Dodon: România mai întîi să accepte semnarea Tratatului de Bază cu Republica Moldova şi să renunţe oficial la pretenţiile teritoriale asupra ţării noastre. I-am scris în această primăvară o scrisoare domnului preşedinte Klaus Iohannis, în care i-am solicitat să confirme că puterea de la Bucureşti nu susţine ideile revanşarde şi unioniste, însă dumnealui a preferat să tacă. Ceea ce e destul de interpretabil. E deranjant cînd politicienii de la Bucureşti îşi fac campanie electorală cu mesajul anexării teritoriului care aparţine Republicii Moldova. Nu e o dovadă de bune intenţii şi bună vecinătate. În asemenea caz, ce credibilitate poate avea Bucureştiul în rezolvarea problemelor Chişinăului cu Tiraspolul?

Cu dl Şevciuk nu planificaţi să aveţi vreo întrevedere?

Dodon: Voi avea întrevedere cu următorul lider de la Tiraspol, după alegerile de acolo din acest an.

Cum vedeţi aderarea RM la Uniunea Vamală? În condiţiile în care nu avem frontieră comună. În plus, Ucraina, ca ţară de tranzit, se află în război cu Rusia.

Dodon: La 1 ianuarie 2015 a fost constituită Uniuniea Economică Eurasiatică (UEE), o structură continentală care îşi propune să cuprindă un număr important de ţări din Europa şi Asia, inclusiv Moldova. Practic, acest proiect depăşeşte ca anvergură, potenţial şi ambiţii pînă şi cel al Uniunii Vamale, inclusiv pe cel al Uniunii Europene. Aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică nu este împiedicată de lipsa frontierelor comune, fiindcă funcţionează alte principii pentru a obţine calitatea de membru al UEE. Republica Moldova a fost deja invitată în această structură de mari perspective şi eu voi pleda pentru a răspunde pozitiv la această invitaţie.     

Dvs sunteţi adeptul politicii proruse fiindcă aşa vă dictează inima? Sau fiindcă aţi înţeles că doar astfel se poate face capital politic?

Dodon: Cel puţin 60% din moldoveni sunt adepţi ai politicii de prietenie strînsă cu Rusia, nu fiindcă aşa le dictează inima sau din raţiuni politice, ci fiindcă ei au înţeles că doar în relaţii economice şi politice bune cu Rusia a fost posibilă dezvoltarea ţării noastre.

Gradul înalt de dezvoltare socială, demografică şi economică pe care l-a avut RSS Moldovenească în anii 1960-1980 nici nu se compară cu mizeria din zilele noastre. Poate România a dus-o prost sub Ceauşescu, însă Moldova a înflorit în cadrul URSS. Oamenii de la noi păstrează memoria acelui progres şi vor şi acum să menţinem bunele relaţii cu Rusia, fiindcă aceste relaţii au adus beneficii economice reale şi cu toţii înţelegem că vor aduce beneficii în continuare.

Nu credeţi că prin această politică promovată de partide, unii pro UE, alţii pro Rusia, continuăm să divizăm societatea? Ce spuneţi dacă politicienii noştri ar semna un pact similiar celui de la Snagov?

Dodon: Mesajul nostru e pentru Moldova şi noi într-adevăr trebuie să găsim soluţii pentru a tempera spiritele în societate. Iată de ce un referendum pe chestiunea geopolitică ne va permite să luăm decizii echilibrate, conforme opiniei cetăţenilor, sprijinite de ei. Consider că trebuie să avem cu Uniunea Europeană un acord de schimb economic asimetric, regim liberalizat de vize, acces la oportunităţile lor de finanţare şi consultanţă în domeniul reformelor. Aşa ceva am avut prin 2008-2009, cînd eram prim-viceprim-ministru, şi era mai bine pentru Moldova decît acum. La acest model de colaborare intenţionez să revenim. 

De ce Dvs sunteţi văzut ca un antiromân?

Dodon: Aşa e politica agresivă a unioniştilor de la Chişinău – să-i declare antiromâni pe cei care pledează pentru identitatea noastră de moldoveni, pentru limba moldovenească, pentru statalitatea moldovenească. Promovarea tezei mele – Moldova-moldoveni-moldovenesc – a fost văzută ca un pericol pentru mişcarea unionistă, ei m-au considerat oponentul şi chiar duşmanul lor. Deşi în realitate eu sunt pentru Moldova şi identitatea moldovenească, nu împotriva României şi a poporului român. Deci nu cădeţi şi dumneavoastră victimă a propagandei unioniste. 

De ce NATO pentru Dvs nu înseamnă securitate, iar statutul de neutralitate al RM înseamnă?

Dodon: Securitate faţă de cine? Faţă de ISIS? Faţă de cine ne oferă NATO securitate, cine ne ameninţă pe noi? Haideţi să lăsăm poveştile cu zmei. Nu nu vrem să fim carne de tun în jocul geopolitic al unor granguri de peste ocean. Neutralitatea ne garantează bunele relaţii cu toate ţările din regiune şi ne oferă şansa să reîntregim teritorial Republica Moldova. Aceasta e prioritar pentru noi, nu amplasarea rachetelor orientate aiurea.

Care model de luptă anticorupţie vă place mai mult: cel european sau cel rusesc?

Dodon: De la europeni putem prelua multe modele sociale eficiente, aşa că nu văd vreo problemă să ne inspirăm de la ei şi să aplicăm reforme europene în Republica Moldova. Însă pentru aceasta nu e necesar să devenim parte a unei Uniuni Europene, nu e cazul să fugim după un tren care pierde vagoane. Odată cu BREXIT-ul a început sfîrşitul UE, iar în momentul cînd UE se va destrăma, cel mai mult vor suferi ţările care au renunţat la moneda naţională. Aşa că România trebuie să-şi păstreze leul, dacă vrea să nu suporte un şoc financiar dezastruos în eventualitatea slăbirii sau a dispariţiei valutei EURO, ceea ce este oricum inevitabil. Dacă cineva crede că EURO este veşnic, să-mi spună.

Dacă ar trebui să deschideţi o afacere în afara RM, în ce ţară aţi deschide-o şi de ce?

Dodon: Probabil în vreo ţară din Asia de Est. Consider că acolo există mare potenţial de creştere economică, există teren pentru investiţii şi proiecte solide de afacere. Am vizitat personal China şi m-am convins de puterea economică în ascensiune din acea regiune.

Dacă Vladimir Putin v-ar oferi cetăţenia Federaţiei Ruse, pentru merite remarcabile în consolidarea relaţiilor moldo-ruseşti, aţi accepta?

Dodon: Ca demnitar moldovean, nu pot accepta cetăţenia altui stat. Şi nici nu am avut vreodată cetăţenia altui stat. Dar aş aprecia mult gestul, ca o dovadă a restabilirii relaţiilor moldo-ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite