Igor Munteanu: Moscova ar profita din plin de prostia unor politicieni care şi-ar asuma federalizarea sub numele de „reglementare a conflictului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a menţionat într-un interviu pentru report.md că, atunci când Igor Dodon propune federalizarea Republicii Moldova, asta înseamna „transnistrizarea” ţării, iar costurile ar fi mult prea mari, mai ales în cazul în care Tiraspolul ar obţine drept de veto pentru a bloca deciziile Chişinăului.

Munteanu afirmă că un asemenea model de soluţionare a conflictului, nu-l atrage sub nici o formă.

„Fără îndoială, Rusia este statul care şi-ar dori foarte mult ca Republica Moldova să accepte Tiraspolul în calitate de subiect al unei posibile federaţii, ceea ce ar genera numeroase efecte juridice şi politice. Dintr-un foc, Rusia ar obţine acceptarea de către Chişinău a obligaţiei de a achita datoriile uriaşe acumulate de regimul separatist transnistrean, aproape 6 miliarde dolari, pentru consumul de gaze naturale. În al doilea rând, Rusia ar rezolva pentru sine şi problema finanţării acestei regiuni, care-şi cere lunar retribuţia, în condiţiile în care bugetul federal al Rusiei plesneşte din toate încheieturile”, a subliniat expertul politic. 

Directorul IDIS „Viitorul” explică că Moscova propune anume acest model federalist pentru a încorpora în structura politică a statului naţional Republica Moldova un subiect statal cu drept de veto pentru a bloca orice decizie.

„Ce ar însemna o federalizare cu unul sau mai mulţi subiecţi cu drept de veto? Vedeţi că în acest moment, Curtea Constituţională nu poate remedia nişte conflicte de legalitate nici măcar în raport cu UTAG, dar ce se va întâmpla atunci când doi sau poate chiar mai mulţi subiecţi federali ar contesta aproape orice decizie luată de guvernul central? Evident că ar conduce la blocarea tuturor politicilor considerate importante de guvernul central şi interesele naţionale ale Republicii Moldova”, a conchis Munteanu pentru report.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite