Igor Dodon: România are mari ambiţii teritoriale în Republica Moldova. Unele forţe se uită la Moldova ca la bucăţica lor
0Igor Dodon nu se mai opreşte în a critica România, mai ales în interviurile pe care le are tot mai des pentru presa de la Moscova. De data această, şeful statului afirmă că anul 2018 va fi unul dificil, atât din cauza situaţiei din Ucraina cât şi din cauză că România ar avea mari ambiţii teritoriale în Republica Moldova, iar pe lângă asta este şi membru NATO, accentuând în aşa mod respectivele ambiţii şi şansele de realizare.
În interviul său pentru o publicaţie apropiată Kremlinului, „Argumentî i faktî”, Igor Dodon din nou a declarat că în anul 1918 nu a avut loc Unirea Basarabiei cu România, dar s-a produs o anexare „care nu a fost recunoscută de marea majoritate a ţărilor”.
„Între anii 1918-1940, Moldova s-a aflat sub ocupaţia română. Şi astăzi există în România forţe care se uită la teritoriul nostru ca la bucăţica lor şi încearcă prin toate căile posibile, prin coruperea elitelor moldoveneşti, prin eliberarea de paşapoarte române, prin activitate cu tinerii să obţină acest lucru”, a subliniat preşedintele moldovean.
Potrivit lui, în aceşti 26 de ani de independenţă Bucureştiul a făcut totul ca tot mai mulţi moldoveni să vrea Unirea cu România, „însă deocamdată nu le reuşeşte. Toate sondajele arată că se consideră români doar 7% din populaţia Moldovei”.
Dodon precizează că în anul 2018, când se împlinesc o sută de ani de la Marea Unirea, ar putea exista provocări: „Ei (românii) vor încerca să destabilizeze situaţia. Noi ne pregătim de asta foarte serios. Pentru mine este important să nu admit o confruntare între cei care vor unirea cu România, care nu sunt atât de mulţi, şi majoritatea populaţiei Republicii Moldova, fiindcă asta ar putea duce la un război civil”.
Şeful statului a adăugat că războiul de pe Nistru din 1992 s-a produs anume din cauză că la Chişinău „se vorbea deschis despre lochidarea statului moldovenesc şi unirea cu România, iar regiunile au spus: noi vrem o republică independentă”.
„Anume din acest motiv a apărut autonomia găgăuză. Însă, dacă atunci conducătorilor regiunii le-a ajuns minte să nu recurgă la război şi să se înţeleagă în privinţa formării autonomiei găgăuze, din păcate, cu Transnistria nu s-a reuşit”, a notat Dodon.