Igor Boţan: Cea mai naturală coaliţie în Parlament este cea formată din PDM şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Constantin Grigoriţă
FOTO Constantin Grigoriţă

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, consideră că cea mai „naturală” coaliţie în următorul Parlament este cea formată de Partidul Socialiştilor cu Partidul Democrat. Potrivit lui, acest lucru nu s-a făcut încă public pentru că socialiştii sunt oameni experimentaţi şi înţeleg că puterea reală rămâne în mâinile democraţilor, transmite IPN.

„Şi s-ar putea să existe perdele de fum. Dar eu sunt convins că în spatele acestor fumigene, oamenii de la PDM şi cei de la PSRM discută, inclusiv despre puterea reală care este în mâinile democraţilor”, a spus Igor Boţan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Fosta deputată Stela Jantuan este de părere că varianta alegerilor anticipate din start nu a fost exclusă. Aceasta pentru că situaţia în Moldova s-a schimbat comparativ cu perioada anterioară, atunci când „în numele Republicii Moldova şi bunăstării poporului” se făceau tot felul de mişmaşuri politice cu cumpărări de deputaţi şi majorităţi parlamentare.

„Acum nu mai merge acest lucru pentru că în Parlamentul Republicii Moldova a apărut o componentă care a venit pe valul protestelor. Această platformă care a constituit blocul politic ACUM a fost destul de populară în proteste nu numai pentru electoratul de dreapta, dar şi pentru cei de stânga indecişi”, spune Stela Jantuan. Potrivit ei, există o presiune mare din partea societăţii, iar acest lucru nu va permite atât de uşor să se meargă pe calea pe care s-a mers până acum.  

Jurnalistul Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial, susţine că anticipatele constituie o variantă, dar până atunci ar trebui parcurşi nişte paşi. Potrivit lui, au apărut elemente noi care nu pot fi tratate ca cele de dinainte. Jurnalistul s-a referit la faptul că „anterior stânga era clară în opţiunile sale, însă acum, mai degrabă se vede clar ce îşi doreşte blocul ACUM, se ştie cam ce ar vrea Partidul Democrat, dar Partidul Socialiştilor nu este foarte clar în opţiunile sale. Se vrea ca şi cum curtat şi cochetează într-un limbaj care nu întotdeauna este direct – ba cu blocul ACUM, ba cu PDM”, a menţionat jurnalistul. El nu exclude că şi de această dată au loc negocieri departe de ochii lumii.

La recentele alegeri parlamentare niciuna dintre formaţiunile politice care au acces în Parlament nu au obţinut suficiente voturi încât să formeze de una singură o majoritate legislativă. Până la ora actuală nu a fost anunţată crearea unei coaliţii de guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite