Guvernul Maiei Sandu, declarat neconstituţional de CCM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a anunţat că „declară neconstituţional decretul preşedintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova”.

Totodată, Curtea a menţionat că „se declară neconstituţional decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind numirea Guvernului Republicii Moldova”.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Anterior, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite