Grigore Cobzac: Nu s-a dorit ca integrarea europeană să fie introdusă în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PLDM Grigore Cobzac consideră că nu s-a dorit ca vectorul european să fie introdus în Constituţie, în contextul în care nici măcar reprezentanţii majorităţii parlamentare nu erau în sală toţi în momentul votului. Potrivit lui, iniţiativa este mai degrabă „o găselniţă primitivă a PDM pentru alegerile care vin, pentru a pune toate eşecurile în capul celor de la PLMD şi, eventual, PL”, transmite IPN.

Grigore Cobzac a menţionat că în ziua în care această modificare a Constituţiei a fost supusă votului, a fost examinat şi un alt proiect de lege, pe marginea căruia a avut o luare de cuvânt, în care a menţionat că respectivul proiect încalcă direct Constituţia.

„Eu ies la tribună, strig despre aceasta. După mă aşez la loc. Majoritatea parlamentară votează acest proiect de lege cu această încălcare a Constituţiei. Şi astăzi, când ne conving că dacă am avea în Constituţie integrare europeană, astfel am fi garantat parcursul european, întrebarea mea ar fi – dar pentru ce trebuie de garantat, pentru că toţi din majoritatea parlamentară vorbesc că ar trebui garantat cursul european, pentru ce trebuie garantat acest curs? Noi avem toate documentele juridice necesare, toate actele legale pentru a implementa acest curs, care inevitabil ar aduce indiscutabil un beneficiu nivelului de trai cetăţeanului”, susţine parlamentarul.

Deputatul afirmă că pe parcursul a trei ani, de când guvernarea a devenit monocoloră, cursul european a fost compromis. În viziunea sa, astăzi guvernarea are relaţii cu partenerii europeni mai jos de zero, persistă tensiuni foarte mari în relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, deputatul consideră ca fiind de faţadă acele relaţii, care sunt afişate cu Statele Unite ale Americii şi, în opinia sa, practic, toţi îşi amână relaţiile cu Republica Moldova până după alegerile parlamentare, condiţionând că trebuie să fie alegeri libere şi corecte.

„Aceasta înseamnă curs european compromis. Desigur că acest vector fiind declarat din 2009 încoace, el va fi inevitabil utilizat în alegerile parlamentare care vin şi va fi o temă inevitabilă de discuţie foarte şi foarte aprinsă. Partidul Democrat anticipează aceasta şi, ca şi în cazul furtului miliardului, caută ţap ispăşitor acum în pripă, înainte de parlamentare”, a susţine Grigore Cobzac.

Liberal-democratul susţine că fracţiunea pe care o reprezintă, a avut o discuţie sinceră cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la invitaţia PLDM. Deputatul spune că PLDM şi-a dorit să obţină ceva de la acest vot şi anume modificarea Constituţiei privind limba română. Totodată, părţile au discutat despre cum vede partidul de guvernământ depăşirea situaţiei ce ţine de derapajele grave de la normele democratice care sunt stipulate în ultimele documente ce ţin de Moldova, ale partenerilor europeni.

„Dacă până la această discuţie era loc de compromis, după aceasta noi am înţeles că noi nu vom avea alegeri libere şi corecte, justiţia va fi foarte dură doar cu opoziţia, iar lupta cu corupţia este doar declarativă. Este foarte fariseic ca în aceeaşi zi când propui în Parlament să se includă sintagma de integrare europeană în Constituţie, să vii şi să propui un proiect de lege care vine să dezvolte alt proiect de lege cu magazinele duty-free la intrare. Este o schemă criminală făcută legală”. Deputatul spune că PLDM vrea să îndepărteze PDM de la guvernare, ca fiind un partid contrar intereselor Republicii Moldova.

În contextul în care se vorbeşte precum că modificarea articolului 13 din Constituţie privind denumirea limbii de stat, ar dezbina societatea, Grigore Cobzac, îşi aduce aminte de anii 1990, după declararea independenţei, când persoanele alolingve, în număr mare au acceptat şi au început să înveţe limba română. „Au oprit acest proces numai politicienii, pentru că limba română nu s-a regăsit în viaţa de toate zilele în următorii ani. Dacă se accepta denumirea „limba română” în Constituţie, până la urmă era să fie acceptat şi de societate”, a conchis deputatul.

Grigore Cobzac spune că, după nevotarea sintagmei de integrare europeană, un anumit partid a rămas fără instrumentarul politic de manipulare. Potrivit lui, cursul european are tot suportul juridic pentru a fi implementat, doar că acesta trebuie să se implementeze nu doar să se mimeze. Relaţia cu UE se poate de revitalizat, pentru că partenerii europeni nu au spus că rup relaţiile cu Moldova, ci doar că vin cu noi nuanţe în această relaţie, precum: susţinerea financiară direct către APL, susţinerea în continuare a societăţii civile, a presei libere etc. , a spus parlamentarul.

Afirmaţiile lui Grigore Cobzac au fost făcute la dezbaterea „Integrarea europeană în Constituţie şi în viaţă”, care face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite