Găgăuzii vor să aibă asigurate cinci fotolii în Parlamentul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Republicii, sediul temporar al Parlamentului de la Chişinău. FOTO Adevărul
Palatul Republicii, sediul temporar al Parlamentului de la Chişinău. FOTO Adevărul

Adunarea Populară a Găgăuziei a adresat o iniţiativă legislativă Parlamentului Republicii Moldova cu privire la introducerea modificărilor la Codul Electoral. Mai exact, ei cer cinci locuri în Legislativul de la Chişinău pentru reprezentanţii din Găgăuzia.

Iniţiativa legislativă a fost elaborată de către Comisia juridică a Adunării Populare a Găgăuziei (AGP). Potrivit autorilor, actualul sistem electoral al Republicii Moldova nu prevede reprezentarea găgăuzilor în parlament şi participarea lor în actul de guvernare  a ţării.

Modificările propuse la sistemul electoral republican vizează crearea unui mecanism juridic care să asigure o reprezentare a Găgăuziei în cel mai înalt corp legislativ al Republicii Moldova, prin crearea a cinci circumscripţii uninominale în Găgăuzia pentru alegerea cu votul majorităţii populaţiei din autonomie a cinci deputaţi – câte unul din fiecare circumscripţie, se menţionează în avizul Comisiei juridice a APG.

Numărul de mandate atribuite Găgăuziei sunt dictate de numărul găgăuzilor, care constituie, potrivit autorilor iniţiativei legislative, aproximativ 5% din populaţia Republicii Moldova.

Astăzi, în Parlament există cinci deputaţi originari din Găgăuzia:- Irina Vlah (PCRM), Petru Vlah (PLDM), Alexandru Stoianoglo (PD), Miron Gagauz (PCRM) şi Oleg Garizan (PCRM).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite