Fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, cercetat penal pentru furt în proporţii deosebit de mari din banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

În cadrul şedinţei de miercuri, 28 iunie, a aşa-numitului Parlament de la Tiraspol, la insistenţa procurorului general din stânga Nistrului, Anatolii Gureţkii, i-a fost scoasă imunitatea fostului „preşedinte” al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk. Pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru furtul banilor publici în proporţii deosebit de mari.

Potrivit procurorului, Şevciuk ar fi creat un fond de stabilizare pe care erau transferaţi bani din conturile cu plăţile pentru gazul consumat de populaţia regiunii, fiind vorba de circa 8 milioane de dolari, bani ajunşi pe un cont special, scrie novostipmr.com citat de Adevărul.

Organele de drept din stânga Nistrului au declarat că banii au fost cheltuiţi pentru procurarea maşinilor de lux şi apartamente, dar şi pentru administraţia prezidenţială. Cu o maşină de lux s-a ales şi fosta ministră de externe a regiunii, Nina Ştanski, care acum este soţia lui Evghenii Şevciuk, notează IPN.

În conformitate cu legislaţia regiunii, foştii lideri de la Tirapsol se bucură de imunitate, care poate fi ridicată de 2/3 din deputaţi, din totalul de 51. Pentru scoaterea imunităţii au votat 35 de parlamentari transnistreni.

Recent, Vadim Krasnoselskii afirma că pe 1 iulie trebuie să se încheie un audit, efectuat de experţii ruşi privind situaţia din bugetul regiunii, cât şi cea din economie per ansamblu. Potrivit liderului de la Tiraspol, abia atunci se va vedea unde se duc banii, dar şi cine, cât şi cui datorează, referindu-se la declaraţia lui Dodon, conform căreia, regiunea are datorii la gazul rusesc de circa 7 miliarde de dolari.

Într-o postare pe Facebook, Şevciuk afirmă că acţiunea respectivă îndreptată împotriva lui este o provocare, care demonstrează că guvernarea foloseşte metode de şantaj şi intimidare, pentru a obţine mărturiile de care au nevoie pentru a-l găsi vinovat. Ex-preşedintele nerecunoscut al regiunii a menţionat că, cei care depun mărturii contra sa sunt remuneraţi şi li s-a promis o viaţă liniştită, iar cei care sunt reţinuţi li s-a promis că vor fi eliberaţi.

„Oamenilor acum li se va spune despre milioane, pentru a ascunde miliardele”, a declarat Şevciuk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite