Expert: Nu trebuie să ne uimească dacă Plahotniuc ar putea găsi uşor limbă comună cu Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Dionis Cenuşă suţine că nu trebuie să ne uimească faptul că liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, ar putea găsi uşor limbă comună cu noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Expertul e de părere că înfrângerea lui Petro Poroşenko la alegerile din Ucraina este „o ştire proastă pentru oligarhii din Moldova şi Georgia”.

„Dar în spatele lui Zelenski figurează un alt oligarh - Ihor Kolomoyskyi. De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul că Plahotniuc şi Ivanishvili ar putea găsi usor limbă comună cu Zelensky”, a afirmat Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook.

Cenuşă consideră că „Preşedinţia lui Zelenski va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar şi după. Iar stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastroasă poate fi inexperienţa preţedintelui”.

Analistul politic a subliniat că Rusia transmite mesaje mixte cu privire la câştigătorul alegerilor din Ucraina. 

„Pe de o parte, Moscova a exploatat mesajele (pre)electorale strâmbe ale candidatului Zelensky contra lui Poroshenko şi a promovat înfrângerea experimentatului Poroshenko. Pe de altă parte, acum după alegeri, unele entităţi ale propagandei ruse îl atacă pe Zelensky pentru lipsa de experienţă, care ar deveni fatală pentru ţara vecină”, a declarat Cenuşă.

În opinia sa, „Occidentul respiră uşurat, deoarece a obţinut minimul pe care şi l-a dorit de la aceste alegeri - transferul paşnic şi democratic al puterii. 

„În acest fel, UE, SUA şi alţi susţinători externi demonstrează că investiţiile lor în instituţiile democratice ucrainene dau roade. Misiunea acestora este de a investi în susţinerea echipei lui Zelinsky, care trebuie capacitată cu reformişti liberali, pentru a substitui inexperienţa noului preşedinte”, spune expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite